КТБ опита да цензурира и The Economist

ОFFNews 22 октомври 2013 в 16:04 7778 126

Възражение срещу статия за антиправителствените протести в България изпрати Корпоративна търговска банка до сп. „Икономист“ (The Economist).

Поводът за писмото е статията от 21 септември „Раждането на едно гражданско общество“, в която се прави връзка между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и Делян Пеевски, чието назначение за шеф на ДАНС взриви протестите. “За протестиращите Делян Пеевски се превърна в символ на всичко нередно в българската политика. Неговата “Нова българска медийна група” поддържа всяка власт, променяйки позициите си само в рамките на един ден. Зад НБМГ стои мощната Корпоративна търговска банка, притежавана от Цветан Василев – банката на голяма част от държавните компании“, пише в статията.

В писмото си до „Икономист“ от банката заявяват, че статията дава подвеждаща информация за КТБ: „Нова българска медийна група не е нито икономически, нито юридически свързана с Корпоративна банка. КТБ не притежава медии и не инвестира в такива“.

Банката опровергава и твърдението, че Цветан Василев е неин собственик. „Корпбанк е листвана на Българската фондова борса. Много чуждестранни инвеститори притежават значителни дялове в банката. Цветан Василев не участва директно в управлението на КТБ, въпреки факта, че „Бромак“, еднолична собственост на г-н Василев, притежава 50.66% от капитала на банката.“

КТБ оспорва и информацията, че е банката на държавните компании. Депозитите на държавните дружества представляват едва 7% от вложенията в нея, които са малко над 5 милиарда лева, посочват оттам. България има стотици компании с държавно участие и повечето от тях не са клиенти на КТБ, добавят от ръководството на банката (от друга страна, тя държи 50% от парите на държавните дружества – бел.ред.).

Подобно писмо до "Дойче веле" стана причина за уволнението на Иван Бедров и Еми Барух от медията. След последвалата бурна реакция, ръководството на "Дойче веле" промени позицията си и поднови сътрудничеството с Бедров и Барух.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!