Британски лекар: Снайперисти нарочно стрелят по родилки в Сирия

Лилия Христова 20 октомври 2013 в 15:29 3398 2

Британски лекар: Снайперисти нарочно стрелят по родилки в Сирия
Британски лекар: Снайперисти нарочно стрелят по родилки в Сирия

Снайперисти стрелят нарочно по бременни жени в Сирия. Това обясни пред Би Би Си лондонския хирург Дейвид Нют, работил 5 седмици в сирийска болница.

Нют обясни, че е оперирал няколко бременни жени, обстрелвани нарочно от снайперисти. Това явно е някакъв вид брутална игра за обучените стрелци, посочи той.

По думите му 90% от хората, които лекувал, били цивилни. "Един ден имахме пациенти, всички с рани в слабините, в друг ден раните бяха само в гърдите или само в стомаха. При това ранените бяха бременни жени близо до термина. След първата пациентка сутринта можехме почти сигурно да предвидим какво ни очаква през останалата част от деня. Явно беше игра. Чухме, че снайперистите печелели кутия цигари, когато свалят достатъчно голям брой мишени”, разказва лекарят.

Дори се случило в рамките на един ден в болницата с огнестрелни рани да постъпят над шест бременни жени, чийто термин наближавал. В друг ден пристигнали две бъдещи родилки с огнестрелни рани, които оживели, но загубили децата си.

Дейвид Нют е известен британски хирург, който поне месец годишно работи като доброволец в хуманитарна мисия в зони на конфликт. Той е работил в страни като ДР Конго, Босна, Либия, Чад и Судан и тъкмо е приключил втората си мисия в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!