Всички заедно се борим, за да предотвратим евентуално наводнение

Владимир Йончев 24 февруари 2012 в 20:31 5968 0

Даниела Райчева, кмет на Район
Даниела Райчева, кмет на Район "Нови Искър"

- Г-жо Райчева през 2005 година Нови Искър беше залят от река Искър. Тази година при наличието на толкова много сняг има ли опасност това да се случи отново?

 - Ако снеготопенето е бавно и времето не се затопли бързо, няма предпоставка за създаване на кризисна ситуация в района.Дори и да има бързо снеготопене сме предприели всички необходими мерки, така че да осигурим безопасността на населението.

  - На места дигите са слегнали и хората се притесняват, че е възможно реката да прелее. Пълнят чували, правят акции, за да предотвратят евентуално наводнение. Кои са рисковите места?

- Хората са притеснени от това, което се е случило през 2005 г., защото тогава са преживяли истинско бедствие. Сега като гледат топящите се преспи сняг, в тях се връща спомена от тогава и изпадат в паника, защото се страхуват да не се повтори всичко отново. Ако температурите не се повишат рязко и се задържат такива по-дълго време, тогава няма никаква опасност. Слегнали участъци по дигите има, но сме взели мерки за предотвратяване на евентуални разливи. Наш основен приоритет е грижата за сигурността на жителите, но знаете, че е трудно да се преборим с времето, ако има рязко затопляне например. Пак казвам, взели сме и продължаваме да взимаме адекватни превантивни мерки. Възстановихме една отводнителна клапа, която беше открадната. Организирали сме пълненето на чували с пясък на кризисните местата, които да се използват за надграждане на дигите. Такива места има в кварталите „Изгрев“ и „Гниляне“ и в селата Чепинци, Кубратово, Световрачане и Негован. Там където е възможно са почистени речните корита от растителност, наноси и срещу евентуално затлачване. Всеки ден взимаме предприемаме действия, за да бъдем защитени.

 - В първите дни, когато се сигнализира за опасност от преливане на реката нямаше реакция от институциите. Сега, след целия шум, който се вдигна, те задействаха ли се вече?

- От момента, в който спряха снеговалежите, ежедневно всичките 24 районни администрации сме в контакт с кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова. Оперативният щаб следи нивото на всички реки на територията на район „Нови Искър” и по-конкретно на реките Лесновска и Искър. Столична община веднага задейства да бъдат почистени аварийно коритата и укрепени участъци от дигите на реките.

 - Какво предстои да бъде направено в следващите дни?

- Предстои укрепване на обезопасителните диги на река Искър и река Гнилянска, там където има реална опасност за жителите на кв. "Изгрев" и „Гниляне”. Също така се изрязват дървета и храсти, там където реката няма проходимост, почиства се под и около мостовете на реките, за да няма затлачвания. Тази събота предстои съвместа акция на Районната администрация, гражданското общество и „Напоителни системи“. Заедно обединяваме сили да подредим чували с пясък по дигите, така че да предпазим жителите при евентуално покачване на нивото на реката.

 - Как реагират хората, когато трябва да обезопасят района предварително?

- Ставаме свидетели на различни гледни точки. Пострадалите от бедствието през 2005 година работят с нас, помагат да вземем превантивни мерки, така че това да не се повтори, но тези, които не са пострадали казват, че водата няма да стигне до тях и не проявяват разбиране и желание да помагат. Случва се нещо изключително хубаво и това е фактът, че повечето хора и фирми искат безвъзмездно да помогнат.

- Все пак, ако стане наводнение, какво е първото, което трябва да направят хората?

- По разпореждане на кмета на София се актуализират и оптимизират всички планове за евакуация при наводнения. Идеята е жителите, които са пострадали от наводнението през 2005 г. да предложат за актуализиране на плана конкретни мерки за действие при евентуална кризисна ситуация, като същевременно с това те могат подробно да се запознаят със самите мерки, така, че ако се случи нещо, както институциите, така и гражданите, да могат да предприемат адекватни действия и решения.

 - Говорим си все за страшни неща, а знам, че освен тях се готвите и за празник, че даже и рекорд за "Гинес"...

- На 1 март ще направим инициатива, която ще обедини всички нас около идеята да направим най-дългата мартеница. Към момента инициативни баби от града са оплели мартеница, дълга около 7 000 метра, с която Нови Искър ще подобри рекорда от миналата година за най-дълга мартеница в България. Атракцията на събитието ще бъде нейното разплитане, защото хората, дошли на площада, ще бъдат тези, през чийто ръце ще премине тя. След като най-дългата мартеница стане факт, както повеляват обичаите, ще я окичим на дърво за здравето на всички нас, жителите на район „Нови Искър” и тази мартеница ще бъде символът на града в следващия един месец. Организираме и концертна програма, много изненади за децата, така че да превърнем 1 март за тях в един огромен празник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови