Най-голямата търсачка за торенти каза "сбогом" на 44 млн. потребители

Николаос Цитиридис 18 октомври 2013 в 13:52 9599 9

Iso Hunt слага край на работата си
Iso Hunt слага край на работата си

След повече от 10 години активна работа и милиони активни потребители, търсачката за торент файлове "ISO Hunt" загуби последната си съдебна битка и беше принудена да прекрати дейност, съобщава "РТ".

Собственикът на "Iso Hunt", канадецът Гари Фънг, беше принуден да се съгласи на извънсъдебно споразумение и да плати сумата от 110 млн. долара на "МРРА".

"Днешната победа трябва да е показно за всички, които чрез действията си подстрекават нарушаването на законите за авторско право. Резултатът от победата показва невероятния потенциал на Интернет като платформа за законно разпространение на информация.", заяви Крис Дод, директор на "МРАА". 

Въпреки че "Iso Hunt" не е торент тракер, а само търсачка за торенти и не разполага с огромните бази данни на "The Piratebay", съдът не съжали Фънг, който беше принуден да прекрати дейността на сайта и да заплати $110 млн. долара обезщетение. Ако Фънг не се беше съгласил на извънсъдебното споразумение, съдът щеше да заседава отново на 5 ноември, но доказателствата на съда убедиха журито, че Iso Hunt нарушава авторските права на "МРРА". 

"Iso Hunt беше мое хоби в университета, а днес е нещо много по-голямо. Беше страхотно преживяване, далеч от това, което някога съм си представял. Направих всичко, което мога за този сайт, за споделянето и културата по света, но днес е време да продължа към други проекти и програми", пише днес Фънг в сайта на "Iso Hunt" като последно сбогом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!