Цацаров командирова прокурора на "Октопод"-а в СГП

OFFNews 18 октомври 2013 в 08:21 2161 0

Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив
Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед, с която командирова шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов в Софийската градска прокуратура (СГП) до приключването на мегаделото "Октопод", съобщава БНР.

Заповедта е в отговор на изказвания на Костов, че искат да го отстранят от процеса.

За първи път Костов видя заплаха да бъде отстранен от процеса след катастрофалната си загуба на конкурса за шеф на Апелативната спецпрокуратура. В последващи изявления той недвусмислено обвърза и проваления избор, и критиките към работата си с активността по делото с топ подсъдимия Алексей Петров.

"При тази заповед трудно някой може да каже, дори самият г-н Костов, каквото и да си мисли той, че някой се опитва да го отстрани от делото "Октопод". Хайде да не политизираме чак толкова нещата", каза Цацаров.

Превръщането му от прокурор-фаворит в проверяван обвинител Светозар Костов свърза с промяната в прокуратурата и в държавата, по повод на което Сотир Цацаров коментира:

"Не приемам терминологията на колегата. Той говори три пъти за смяна на конюнктурата. Ако говориш за промяна в обстановката или за възникване на конюнктура, ще се замисля. Но ако говориш за смяна на конюнктурата, значи преди това си работил за една предна конюнктура.

Гарантираният ангажимент по делото "Октопод" не освобождава Костов от функциите му на шеф на Спецпрокуратурата, каза за "Хоризонт" главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови