Държавата опъва 30–километрова мрежа по границата с Турция

16 октомври 2013 в 18:09 6870 17

Границата между България и Турция. Снимка: МВР
Границата между България и Турция. Снимка: МВР

Преграда с дължина 30 километра ще бъде издигната по границата на България с Турция, в района на гр. Елхово. Това реши кабинетът на днешното си заседание

Преградата ще представлява мрежа с височина 3 метра, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов след заседанието. Целта не е спиране на потока от бежанци, а засилване на охраната на границата, посочи Маринов.

„Тези заграждения нямат идея да връщат бежанците, тъй като ние сме против политиката на връщане. Идеята на тези заграждения или технически прегради е за повишаване нивото на охрана на българската граница и целта е лицата, които искат да минават през зелена граница, да се пренасочват към Свиленград, където е възможно в дълбочина на 3-4 километра да ги виждаме. Ние разполагаме с необходимата техника, имаме възможност да уведомяваме турските колеги, които да ги задържат", допълни Маринов.

В понеделник ще се състои извънредно заседание на правителството, на което ще се дискутира отпускането на близо 27 милиона лева до края на годината за справяне с бежанския поток. 

Поставянето на мрежата по българо-турската граница ще струва около 5 млн. лева и сумата е включена във въпросните 27 милиона, обясни Маринов. Той обаче не уточни кога ще бъде поставена тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!