Червена метла: Правителството уволнява 40 000 души

Александра Маркарян 11 октомври 2013 в 16:58 23631 107

Премиерът Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: Сергей Антонов
Премиерът Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

Правителството се готви да уволни 40 000 души от държавната администрация.

Това става ясно от съгласувателно писмо, което финансовият министър Петър Чобанов е изпратил до колегите си министри и шефовете на други институции, които са разпоредител с бюджетни средства.

В него се казва, че във връзка с изготвянето на бюджета за 2014 г. финансовият министър иска разчетите да се направят при 10% съкращение на числеността на персонала.

"Разчетите за размера на средствата за заплати по проектобюджетите Ви следва да бъдат изготвени при 10% съкращение на числеността на персонала от 01.01.2014 г. В тази връзка следва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в т.ч. и на второстепенните Ви разпоредители с бюджет и тези от по-ниска степен в срок не по-късно от края на м. ноември 2013", се казва в писмото, с копие от което OFFNews разполага.

От Министерството на финансите потвърдиха информацията за OFFNews.

Искането се прави във връзка с оптимизиране на разходите и управлението на ресурса, казаха от пресцентъра на МФ.

По груби сметки служителите, които са "под шапката" на ведомствата, до които е разпратено писмото, са около 440 000 души.

Според все още непотвърдена информация по време на съгласувателната процедура няколко големи структури са изключени от обхвата на съкращенията. Така броят на съкратените ще е около 40 000. Някои от тях са празни щатни бройки, но огромната част са реални хора, които ще бъдат изхвърлени на улицата.

В администрацията, до която вече е достигнал слухът за масовите съкращения, се говори за невиждана "червена метла". Управляващите неведнъж се оплакаха от "калинките", които им е завещал ГЕРБ, както и от това, че администрацията саботира политическото си ръководство.

Съкращенията са удобен повод за изгонване на "подводниците" на предишната власт и за разчистване на щатове за верни другари, коментират чиновниците.

10-процентното съкращение трябва да е факт от 1 януари 2014 г. Вероятно уволненията ще започнат от 1 декември, за да се спази задължителното едномесечно предизвестие.

В писмото си Чобанов изрично заповядва да се направят промени в устройствените планове на ведомствата и това да стане не по късно от месец ноември.

Това се прави, за да няма формални пречки за уволненията. Втората и не по-малко важна причина е, че с промяната на устройствените планове могат да се премахнат заварени отпреди началници и да се назначат нови като само козметично се промени името на някой отдел или дирекция.

Крайният срок, който министрите имат, за да представят пред Чобанов бюджетите с уволнените си служители, е 16 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!