КС не можа да вземе решение, Пеевски остава депутат

08 октомври 2013 в 18:40 3969 4

Делян Пеевски в парламента в началото на мандата..
Делян Пеевски в парламента в началото на мандата..

След няколко часа заседание Конституционният съд (КС) не взе решение за статута на Делян Пеевски.

С изравняване на силите „за“ и „против“ да бъде ли върнат Пеевски в Парламента на практика съдът не реши казуса. Подобен изход се коментираше още вчера.

Все още обаче официално съдиите не са обявили мотивите си. Неофициално се твърди, че шестима от тях са били против връщането на Пеевски в Парламента, петима от тях са били на противното мнение, а един съдия се е въздържал.

Според някои юристи това автоматично го праща отново зад депутатската банка.

Бившите конституционни съдии Димитър Гочев и Георги Марков са категорични, че изходът от случая е връщането на Пеевски като депутат. Пред OFFNews Марков коментира, че решение на съда има, но казусът е „елементарен“.

„Един народен представител е избран от Парламента на висока държавна служба и става шеф на ДАНС. Часове след това пред очите на цяла България той отива при главния прокурор да бистри борбата с престъпността. Българската Конституция не позволява несъвместимост, и ако той не се оттегли сам от Парламента, топката отива в Конституционния съд“, каза Марков.

Той обясни, че след като съдът оказва да се произнесе и Пеевски сам не е декларирал оттеглянето си, за да бъде избегната несъвместимост, то той автоматично остава депутат. С невзимането на решение съдът е показал, че е зависим, смята още Марков.

„От днес може да се счита че българската Конституция почина. Конституционният съд отказа да я прилага и нищо добро не чака българския народ“, каза бившият съдия и обясни, че настоящият КС трябва да се разпусне и да има пряк избор на съдии. Марков обясни, че БСП има „голямо лоби в КС“, а ГЕРБ се показали „политическа наивност“ като са пратили свои хора там. „Този съд е негоден да взема решения и мандатът на всички съдии трябва да бъде прекратен предсрочно“, категоричен е Марков.

На друго мнение обаче е проф. Георги Близнашки. Той е категоричен, че Пеевски не може да се върне, защото е избран от Народното събрание за председател на ДАНС и е положил клетва. На практика Пеевски не е депутат с избора му за шеф на ДАНС, защото действа принципът за несъвместимост, коментира Близнашки. Според него силите в съда са изравнени „за“ и „против“, но това не означава, че трябва да се правят тълкувания за външни влияния върху решението му. Проф. Близнашки е категоричен, че връщането на Пеевски в Парламента крие опасности, защото това делегитимира Народното събрание. Той припомни, че самият Пеевски е заявил, че ще се върне като депутат, само, ако има решение на съда, каквото де факто няма.

Същото е мнението и на Неделчо Беронов. Според него с полагането на клетва пред парламента, Делян Пеевски автоматично напуска депутатското място и то не му се пази повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови