Украйна прибира българските роми от Европа

Вероника Шербанова 08 октомври 2013 в 12:10 19217 47

Роми, Снимка: БГНЕС
Роми, Снимка: БГНЕС

Украйна е готова е прибере всички роми в Европейския съюз, което ще сложи край на „ромския въпрос“, пише руското издание „Правда“.

Европа не знае какво да прави с ромите от България и Румъния, които законно се преселват в по-богатите страни от ЕС и създават редица неприятности. Преселниците дотолкова са дотегнали на местното население, че беше повдигнат въпросът за тяхното депортиране, пише изданието.

От май 2012 година само от Франция са депортирани 15-20 хиляди роми, но възможността за това да ромите да бъдат връщани в родините им намалява, тъй като те вече имат всички права на граждани на ЕС.

През последните две години програмата на ЕС за социалната интеграция на ромите не даде особени резултати. Повечето от тях не работят никъде, не искат да се образоват, често извършват престъпления и имат чести конфликти с полицията и местното население. Те живеят в катуни, къпят се и перат в близките фонтани, като използват водата и за приготвяне на храна.

В крайна сметка Франция, Германия, Великобритания и Чехия не знаят какво да правят с наплива от роми. Намери се обаче страна, която е готова да прибере всички роми в ЕС. Тази държава, колкото и странно да звучи, е Украйна.

Украинските власти са решили да приемат ромите в рамките на процеса на евроинтеграция. Президентът Виктор Янукович вече е подписал указ, който е публикуван и на интернет страницата на президента.

И в случая не става въпрос за украински роми, каквито има не малко в Украйна, а за всички роми, живеещи в момента в страните от ЕС, посочва "Правда". 

Украйна обещава и да подкрепя ромите по всякакъв възможен начин.

Явно решението е базирано на огромното желание на страната да стане членка на ЕС. По молба на Брюксел Украйна вече е разработила стратегия за интеграция на ромите в украинското общество, за да може да бъде съхранен „техният уникален бит и култура“.

Има огромни съмнения за това, че украинците ще се зарадват на нашествието на десетки, а и стотици хиляди от тези „самобитни“ роми. На местните власти ще е много трудно да обясни за какво са необходими на страната хиляди потенциални престъпници и безделници. Трудно е да се повярва, че ромите могат да допринесат с нещо за подобряване на икономиката на страната, допълва изданието.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!