Патрули и камери пазят "Овча купел" от бежанците

Елица Мартинова 07 октомври 2013 в 10:09 5962 26

Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор
Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор

Допълнителни полицейски патрули и монтирано видеонаблюдение в детските градини и училищата ще гарантират спокойствието на жителите в столичния квартал „Овча купел“, където се намира приютът за прием на бежанци.

Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че във връзка с потока от сирийски бежанци в Общината са постъпвали оплаквания от родители на деца в детските градини и училищата в квартал „Овча купел“.

„В началото имахме доста сигнали, но мои екипи и аз се срещахме с хората на място. Осигурихме това, за което настояваха те - допълнително полицейско присъствие, допълнително сметосъбиране, осветление, видеонаблюдение в детските градини и в 155 ОУ в квартала, за да има по-голяма сигурност“, каза столичният кмет.

Тя предупреди, че натискът върху София е твърде голям, защото всички центрове за бежанци вече са със запълнен капацитет и не могат да приемат повече хора.

Фандъкова алармира още, че не всички бежанци ще успят да намерят работа и квартира, след като получат статут за пребиваване. По тази причина Столична община се готви да посрещне нуждите не останалите без алтернатива сирийци през зимните месеци.

„Тези хора получават статут и след това излизат навън, и трябва да мислим за по-добри условия през зимата, защото и без това през зимата от цяла България тук се стичат много хора, които очакват от нас да бъдат настанени на топло, да има храна. И това са ангажименти на Общината към хората от цялата страна, а сега вече и към чужденците“, изтъкна Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!