Прокурорът на "Октопод"-а отрязан за шефски пост

Юлиан Христов 03 октомври 2013 в 16:34 2373 0

Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив
Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив

Наблюдаващият делото "Октопод" прокурор Светлозар Костов беше отрязан за поста председател на Апелативната специализирана прокуратура. 

С 19 гласа "за" и нито един "против" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра опонента на Костов в надпреварата за поста Даниела Попова. Костов, който в момента оглавява първоинстанционната спецпрокуратура, намекна, че може и да подаде оставка от сегашния си пост. 

След като на няколко пъти избегна въпроса за това колко обвинителни актове е внесъл лично той през годината, в крайна сметка Костов призна, че няма нито един. От изслушването му пред членовете на ВСС стана ясно, че оглавяваната от него прокуратура изпитва сериозни трудности при разплитането на икономически престъпления, в частност - на данъчните дела.

Отделно спецпрокурорите трудно пишат дори и своите обвинителни актове, а в над 40% от случаите съдът им ги връща за доразследване. Това е най-лошият резултат сред всички големи прокуратури в страната.

Въпреки всичко прокурор Костов не пропусна да се похвали, че бил "първи и втори прокурор по темата организирана престъпност". Имал големи успехи, като пример посочи делото срещу Димитър Желязков-Митьо Очите, което било първият успех на съдебната система срещу организираната престъпност. Едва след това последвали дела за такива престъпления във Варна, Пловдив и София. 

Костов обясни, че усилено работи по делото "Октопод", защото било приоритет на прокуратурата. Тук главният прокурор Сотир Цацаров го репликира: "Кога чухте от мен, че делото "Октопод" е приоритет за прокуратурата? По-важно ли е от дело за убийство в Окръжния съд в Бургас или Добрич? След като е внесен обвинителен акт, всяко дело е приоритет", отсече Цацаров.

Близо четири години след провеждането на операция „Октопод“ от нея няма ясни резултати. Случаят беше разделен от прокурор Костов в две дела, като като едното още е на първа инстанция и по него няма произнесена присъда, а второто дори не е стартирало. Разследването по него (т. нар. "Голям Октопод") продължава и до днес без да има внесен обвинителен акт в съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови