Борисов не изключи пълен мандат на правителството

ОFFNews 29 септември 2013 в 19:42 6162 24

Правителството на Пламен Орешарски може да изкара и пълен мандат, ако "Атака" го подкрепя докрай.

Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост в предаването "Всяка неделя".

"Договорката им е много силна и той (Волен Сидеров, бел. ред.) ще остане да си ги подкрепя докрай", обясни Борисов. На въпрос на водещия дали подкрепата на "Атака" ще е за 4 години, той отговори: "Най-вероятно. Колкото трябва, толкова ще ги подкрепя". Попитан дали има предвид, че ще бъде изпълнен целият мандат, Борисов отговори: "Това не зависи от мен, не зависи от теб, нито от който и да е, а от това мнозинство в парламента. Тези дни те показаха, че нямат мнозинство. Това е нестабилност, това е парламентарна криза, това е изключително лош сигнал за всички инвеститори". 

Борисов обясни, че при внасянето на вота на недоверие "скритата" игра била да докаже, че правителството се крепи от тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака". "Вече няма как да избягат от това", каза Борисов. Той каза, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров има два изхода, но не поясни какви са вариантите. 

Той поясни, че след визитата на депутати от "Атака" в Брюксел е получил много обаждания, включително и от шефа на депутатите от ЕНП Джозеф  Доу.  "Онзи ден, когато отидоха да чукат на вратите на ЕНП, това стресна цяла Европа", каза Борисов и допълни, че само за ден му се обадили повече от 10 души, за да му кажат, че ГЕРБ като опозиция има пълната подкрепа в това, което прави. "Имаме подкрепа, като опозиция и бъдещи участници в управлението на страната", каза Борисов.

Според Борисов парламентарните трикове от последните дни са срамни, но съвестта му е чиста. „Винаги съм смятал, че политиците трябва да имат мяра”, добави той.

Борисов похвали външния министър Кристиян Вигенин за изказването му за Козлодуй и това, че в АЕЦ-а ще бъде инсталиран седми реактор, както ГЕРБ имали намерение да направят. Той обаче каза, че така БСП са излъгали хиляди избиратели, на които са обещали работни места като се рестартира проектът "Белене". "След като е казал, че ще има седми реактор в Козлодуй, значи са го взели вече от Белене", заключи Борисов.

По отношение на бившия си земеделски министър Мирослав Найденов Борисов каза, че той е бил добър министър, особено в усвояването на еврофондовете. Все пак каза, че има и критики. "Имам някои забележки – не може да си бил 4 години министър на ГЕРБ и да говориш срещу партията ГЕРБ. Може да не ти харесват Цветанов, Фидосова, но не може да говориш срещу партията", каза Борисов.

Той каза, че, ако се докаже, че някой от министрите му е "бъркал в кацата с меда", ще си понесе отговорността. Борисов помоли шефа на КФН Стоян Мавродиев, който беше преди това гост на предаването на Нова, да остане, за да потвърдят и двамата, че никога като премиер Борисов не е оказвал натиск. Единственият случай, в който му е казал какво да прави, това било преди близо 4 години, когато Мавродиев поемал поста на шеф в КФН. Тогава му казал да бъде "еднакво лош с всички, които не се съобразяват със закона".

"Ако някой е пипал в кацата с меда, има си затвор за тази работа. За който и да става въпрос - за Дянков и Трайков важи също", каза Борисов. Той обясни, че е разговарял с Дянков за сделката за продажбата на дял от ЕВН чрез посредничеството на фирма, свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Бившият финансов министър му отговорил, че всичко е прозрачно и няма проблем със сделката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!