Визитата на "Атака" в Брюксел се оказа разходка – никой не ги прие

27 септември 2013 в 14:06 11380 63

"Атака", Снимка: БГНЕС

23-та депутати от "Атака" не са били приети от нито един евродепутат по време на посещението си в Брюксел, съобщи електронното издание EurActiv. Заради въпросната визита те пропуснаха дебатите по вота на недоверие в парламента.

Те пристигнаха в белгийската столица на 27 септември с екип на партийната телевизия "Алфа", но не са успели да влязат в Европарламента, понеже нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях. Официалният повод за визитата, който се оказа по-важен от вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, бе да протестират срещу германския евродепут Дорис Пак от Европейската народна партия, която ги нарече ксенофобска и антиевропейска организация.

След като от Партията на европейските социалисти отказали срещи с българските депутати, те изненадващо ги помолили да им уредят среща с ЕНП, съобщи говорителят на Ханес Свобода - лидер на групата на социалистите и демократите в Европарламента. Български дипломати също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като "недопустимо", тъй като няма практика официални представители на държавата да организират срещи на политически партии.

"Атака" би могла да използва помощ от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата лидерът Волен Сидеров е в лоши отношения, отбеляза EurActiv.

След като не успели да си уговорят среща, депутатите от "Атака" пристигнали пред Европарламента, но успели само да пуснат писмо в пощенската кутия на една от сградите. В него те призовават Дорис Пак да се извини, съобщи Десислав Чуколов, един от делегатите. До ЕП е изпратен и "Планът на Сидеров" - манифестът на "Атака". Чуколов заявил, че очаква Европарламентът да каже има ли в него расистки или ксенофобски идеи.

Според анализатори, истинската причина за зле подготвения „гастрол“ на „Атака“ е вътрешнополитическата ситуация в България и внесеният от ГЕРБ вот на недоверие, писа още изданието. В крайна сметка вотът все още не е гласуван. Депутатите от Националистическата партия досега крепят управлението на БСП и ДПС с гласовете си. Без тях ГЕРБ не би могла да събере квалифицирано мнозинство (121 гласа), нужно за сваляне на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!