Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Чобанов: Протестите спряха икономическия ръст

OFFNews 25 септември 2013 в 17:08 4708 38

Петър Чобанов
Петър Чобанов

Общественото недоволство е повлияло негативно върху икономическото развитие на страната, заяви министърът на финансите Петър Чобанов на организирания от „Ройтерс" „Инвестиционен форум за Източна и Централна Европа".

Резултатите от второто тримесечие на тази година не ни дават основание да очакваме възстановяване на икономиката, коментира той и допълни, че очакваният икономически ръст за 2013 г. е около 0,6%, като основният проблем продължават да бъдат слабите инвестиции.

Министър Чобанов каза още, че за следващата година ще се стремим към бюджетен дефицит под 2% от БВП, колкото е предвиденият за тази.

Правителството актуализира фискалната цел за 2013 г. от 1,3% до 2% от БВП, за да стимулира икономиката и да помогне на нуждаещите се, припомня агенция „Ройтерс".

България има възможност да набере още до 400 млн. евро до края на годината, но все още предстои да бъде решено дали това ще бъде под формата на синдикиран заем или на еврооблигации, уточни министър Чобанов.

През следващата година ще се наложи излизане на международните пазари, за да се рефинансира емисията на глобални облигации деноминирани в долари с падеж януари 2015 г. в размер на около 1,1 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews