Александър Андреев: Имиджът на Дойче веле е увреден

23 септември 2013 в 14:59 15356 28

Александър Андреев. Снимка: DW
Александър Андреев. Снимка: DW

Когато е взето това решение, аз бях в отпуска. Мисля, че то е било малко прибързано, заяви пред БНР Александър Андреев – главен редактор на българската секция на Дойче веле, относно освобождаването на журналистите Иван Бедров и Еми Барух.

Това много уврежда имиджа на редакцията, смятам, че ще успеем да се справим в рамките на една открита и спокойна дискусия, когато на масата се сложат евентуалните допуснати грешки и решенията за бъдещето. Мисля, че ще натежи повече 50-годишната история на Дойче веле като медия, на която много хора са вярвали, срещу едно решение, засягащо талантливи и много способни колеги, които са допуснали някакви грешки. Надявам се онова, което излезе като резултат, да бъде удовлетворително както за колегите, така и за публиката, каза Андреев.

Трябваше да се изчака да приключи проверката за грешки, които сме допуснали всички, и аз включително, както и колегите, грешки, които според мен са незначителни, дребни. Това беше прибързано и малко преувеличена реакция. Трябва да приключи анализът на грешките, допуснати в редакцията, за да мога да кажа нещо повече, уточни главният редактор на Българската секция.

От онова, което мога да видя и анализирам, виждам действително, че не са спазени някои изисквания, например винаги да се търси мнението на другата страна, ясно да се разграничават фактите от коментарите и твърденията, особено в коментарни материали, винаги да могат да се докажат с фактически материал, каза още Александър Андреев.

Запитан дали е практика да се получават писма от бизнесмени до редакцията, които да поставят под въпрос съобщените факти, Андреев отговори: Това е световна практика. Особено в международна медия, каквато е "Дойче веле", оплаквания, протести пристигат непрекъснато. Аз не ги виждам всичките. Една такава медия, която има стотици милиони потребители по цял свят, естествено, че си навлича и недоброжелатели, особено в страни, региони с неособено демократично устройство, там, където на власт са режими, които не обичат да бъдат критикувани и изваждани на бял свят кирливите им ризи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!