Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДАНС влезе в офиси, свързани с Богомил Манчев, тръгна слух за ареста му

ОFFNews 20 септември 2013 в 12:31 12459 12

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Акция на ДАНС е започнала тази сутрин в българския офис на „Уорли парсънс“ - консултантската компания за проекта АЕЦ „Белене“, научи OFFNews от източници, пожелали анонимност.

„Уорли парсънс“ бе наета за консултант на НЕК по проекта, а неин подизпълнител в България е фирмата на Богомил Манчев „Риск инженеринг“.

Двете фирми имат и общ консорциум.

Заради акцията тръгна и слух, че е арестуван енергийния бос Богомил Манчев. До този момент слухът не намира потвърждение от никъде. 

ОFFNews звънна в кабинета на Манчев във фирмата му с въпрос може ли секретарката му да потвърди или отрече информацията за ареста, но служителката отвърна "не мога да ви дам такава информация".

Редакцията се свърза с вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, който в момента е на посещение в Турция. "Нямам такава информация", каза Йовчев. Той ни посъветва да попитаме в пресцентъра на МВР. "Ако това е вярно, е ползван ресурсът на полицията и пресцентърът би следвало да знае. Със сигурност обаче мога да кажа, че няма такава разработка на МВР".

От пресцентъра на МВР казаха, че нямат информация за арест на Манчев.

Шефът на следствието Бойко Найденов също каза, че няма информация за такъв случай.

Пресцентърът на прокуратурата поиска писмени въпроси, преди да ни даде изявление, което очакваме.

Преди 2 седмици прокуратурата обяви, че е започнала разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 милиона евро, свързано с проекта за Втора атомна. В същия ден, броени часове преди съобщението на прокурата, ДСБ и партията на Мария Капон изнесоха данни, че консултантът "Уорли парсънс" продължава да получава плащания от НЕК, въпреки че проектът е спрян.

Към 12:40 часа пред офиса на "Уорли парсънс" на бул. "Тодор Александров" 85 се забелязва само един джип с надпис жандармерия. Наш екип е на мястото и се опитва да получи повече информация.

В същото време тече акция на ДАНС и на Лъвов мост, за която тръгна слух, че е свързана с енергийни злоупотреби. Оказа се обаче, че акцията е срещу джебчии, които се задържат и отвеждат към Пето районно.

Малко преди 14 часа Прокуратурата съобщи, че подготвя съобщение за извършените арести на консултанти по АЕЦ "Белене". Арестувани са хора в Козлодуй, Белене, София и Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!