С вота на недоверие ГЕРБ бетонира кабинета за 6 месеца

OFFNews 17 септември 2013 в 12:30 15437 35

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Искането за вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски ще блокира възможността за внасянето на нов в следващите шест месеца. 

Причината се крие в разпоредбите на Правилника за дейността на Народното събрание. Според чл. 106 от него при отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Тъй като ГЕРБ ще поискат вот на недоверие за цялостна политика и провал във всички сфери, това означава, че се блокира възможността да бъде искан вот на недоверие по всяка една от тези сфери поотделно. На практика това означава, че с проекторешението на ГЕРБ, ще се стигне до бетониране властта на кабинета за шест месеца.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в четвъртък проекторешение за вот на недоверие към кабинета. Като мотив за това бившият вътрешен министър изтъкна „цялостния провал“ на правителството „Орешарски“.

Такива е и заявката на експремиера Борисов. Във Facebook страницата си той пише:

Вчера взехме решение за вот на недоверие по цялостната политика на правителството на Тройната коалиция - БСП, ДПС и “Атака”. Мотивите за вота са лъжите и провалът им във всички сфери.

За да бъде прието проекторешението за недоверие към управляващите, е необходимо той да бъде подкрепен от повече от половината народни представители, т.е. минимум от 121 души. Парламентарната група на ГЕРБ обаче се състои едва от 97 депутати.

Вотът на недоверие не би минал дори в най-невероятния случай, при който всички 23-ма народни представители на „Атака“ го подкрепят.

В този смисъл, вероятността чрез инициативата си ГЕРБ да свалят кабинета граничи с невъзможното. Това бе обявено дори от самия експремиер Борисов в началото на септември.

"При тази неестествена коалиция – "Атака", БСП и ДПС, вотът на недоверие няма да мине", каза лидерът на ГЕРБ по-рано този месец.

Пред „Нова телевизия“ днес заместникът му Цветанов изрази сходно предположение, намеквайки, че не се надяват на успех, но се чувстват длъжни да внесат проекторешението, защото са единствената опозиция в парламента.

Веднага след Цветанов, депутатът на „Коалиция за България“ Корнелия Нинова също коментира очаквания вот на недоверие срещу правителството. Тя бе категорична, че КБ, ДПС и „Атака“ са единни в подкрепата си към кабинета.

Математикът Михаил Константинов също бе категоричен, че подобен вот няма шанс, тъй като парламентарната група на ГЕРБ представлява твърде малка част от броя на депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!