До две седмици ще заработи временният разпределителен център в Елхово

Юлиан Христов 17 септември 2013 в 12:33 2686 1

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

До две седмици временният разпределителен център в Елхово ще започне да действа. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на тактическия оперативен щаб. Той допълни, че се търсят още 2 000 места за бежанци, съобщава БНР.

На заседанието бяха обсъдени спешни мерки за овладяване на ситуацията с бежанската вълна. Една от мерките е разкриването на център в Елхово. В него, първоначално, ще могат да бъдат настанявани до 150 души като капацитетът може да достигне до 300.

В Елхово задържаните ще престояват от 3 до 5 дни и след това ще бъдат изпращани във вътрешността на страната в затворени бежански центрове. Главният прокурор Сотир Цацаров, който също участва в заседанието, обяви, че ще препоръча на районните прокуратури в Елхово и Свиленград да обръщат конкретно внимание на всеки отделен случай, тъй като в момента всички нелегални имигранти се съдят като нарушители на държавната граница, без оглед на мотивите за влизането в страната ни. Освен това той препоръча по засилена дейност на Държавната агенция на бежанците.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев допълни, че в момента се търсят още 2 00 места за настаняване на бежанци, но ситуацията в страната става все по-трудна и все по-трудно ще могат да бъдат осигурявани такива места.

В понеделник вицепремиерът обяви, че възможностите на страната ни да приема бежанци се изчерпват. България ще поиска техническа и финансова помощ от Европейската комисия още тази седмица.

Един тон дрехи, обувки, играчки, топли завивки събраха жителите на Добрич за сирийските бежанци от общежитието в Любимец. Инициативата започна треньорката по волейбол Милена Маринова, информира БНР. Подкрепиха я треньори, състезатели и техните семейства, в дарителската акция се включиха и други граждани.

Със събраните пари са купени памперси за най-малките и спортни принадлежности за децата. Куриерска фирма ще достави безплатно даренията в общежитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови