Британският посланик пита кой назначи Пеевски за шеф на ДАНС

15 септември 2013 в 20:27 6293 22

Джонатан Алън, посланик на Великобритания. Снимки: БГНЕС
Джонатан Алън, посланик на Великобритания. Снимки: БГНЕС

Посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън определи назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС като „голям шок за международната общественост”.

„Тогава говорих със сериозни хора , поисках да знам защо е избран и трябва да остане той на този пост. Нито един от тях не ми даде сериозна причина за това. Ако няма такава причина, това е повод за безпокойство. Аз не смятам, че той има квалификациите - защо той при положение, че има по-качествени хора”, попита Алън в интервю за bTV.

Дипломатът уточни, че и в неговата страна има подобни скандали, но след тях има и осъдени депутати. 

"България има някои слаби закони като тези срещу корупцията. Големият проблем обаче е недоброто прилагане на законовите разпоредби като цяло", коментира Алън.

По думите му, за да стане факт един смислен закон, е нужно време и много консултации с граждански и бизнеса среди, които могат да дадат съвети за реалните последици от дадена разпоредба. Алън даде за пример нов Закон срещу организираната престъпност във Великобритания, чието съставяне отнело 2,5 години - заради консултации и добро обмисляне на текстовете. „А тук в България законите се правят и гласуват за месеци, понякога и 2-3 седмици”, посочи дипломатът от Острова.

Той подчерта, че страната ни има голяма нужда от закон за лобизма. „Политиците не вярват, че това е толкова важно. Това обаче е много важно, защото сега няма голямо доверие в политиците в България, а това е опасно за демокрацията”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!