Из делниците на един луд (9 – 13 септември)

Тони Филипов, д-р 15 септември 2013 в 19:22 16969 30

Из делниците на един луд

 

Понеделник, 9 септември

Сестрата на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова пое цялата отговорност за „Винету”. Тя първа прочела книгата и посъветвала брат си и той да я прочете, защото в нея имало „много житейски поуки”. Останах с впечатление, че тя цени романа на Карл Май даже повече от Бойко: „Хората, които не могат да оценят "Винету", не могат да оценят много работи в живота." Не каза какви работи, но предполагам, че са важни работи.

Искам само да напомня, че този разговор се води по повод на човек, който наскоро навърши 54 години. И да е била „Винету” важна книга за оформянето на мирогледа му, това все пак е било преди не по-малко от 40 г. Или бъркам?

Д-р Иванова беше категорична, че митът, според който Бойко Борисов не е чел друга книга през живота си, няма нищо общо с истината.

Не знам дали можем да ѝ се доверим. Сестра му е все пак.

Станишев призна, пише „Сега”: „ДПС предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той е член на ръководството на партията, нормално е те да го предложат.” Като го питат лично Доган ли го е предложил, вика разбирайте го както искате. Но казва и още нещо. През юни наистина е имало опасност правителството да падне, ако не бъде предложен Пеевски. И понеже по-горе човекът ни разреши да разбираме нещата както си искаме, да ви кажа ние как разбираме последното изречение. Че Ахмед ага не просто е предложил Пеевски, ами е поставил въпроса регъл – или Дилян в ДАНС, или правителството в киреча. Това му е любимата игра на агата.

Без текст.Без текст.

В „Труд” написали голям очерк за Красимир Райдовски, началник на правителствения пресцентър по времето на Жан Виденов. Медиите го наричали Демона, а също и Злодея. С него редакторите плашели начинаещите журналисти. „Защото той беше прочут и с пиперливия си език, и с липсата на задръжки да го използва.”

Така си е. Райдовски с това е най-известен. Че на оня, репродуктивния глагол, успява да му намери място и във фразата “Добър ден”. При него „господства сказуемността (Цв. Тодоров) от „Декамерон”… И изобщо, както сме писали, на другите хора първата им дума е била “мама”, на Райдовски – “мама ти”.

Ама добре сме го казал, не ли?! Извинявайте, че така нескромно… Ама вижте какво, човек не бива да е и много скромен. „Прекомерната гордост е признат грях, но човек може също тъй лесно да осуети Божията воля с прекомерна скромност.” Това от един литературен дедо поп съм го научил.

На Краси лично сме му казвал, че макар и да е тежък случай, лек има. Синдромът на Жул де ла Турет се лекува успешно с инжекции botox. Проверявах по повод на една колежка, която също не може да се въздържа от копролални вокализации, както би казал Лютвито. Обаче тя не пожела да се подложи на лечение, била много доволна, че имало нещо френско в нея, па макар и синдром на Турет. Жени…

Във всеки българин има по нещо френско. Тартарен Тарасконски е най-малкото ни общо кратно.

Във Франция гратисчийството в обществения транспорт придобило размерите на бедствие. Ако по-рано се практикувало само от младежите от предградията, сега вече и млади и стари си икономисвали билета. Студентите създали своеобразни „застрахователни дружества”, които срещу 7 евро на месец абонамент изплащали глобите на каръците. (А картата струвала 65 евро!) Отделно имало приложение в интернет "CheckMyMetro", в което през смартфона в реално време можели да контролират контрольорите в цялото парижкото метро.

Вземаме си обратно едни грозни думи, които преди време казахме за българския народ и по-специално за пенсиите: „Ей, това прогресът е страшно нещо. Еле па в средите на прост народ. Вчера в автобус 72 звънна джесемето на една пенсия. Тя нали не види, накара ме да й прочета. На екрана имаше само една дума: “Контрола”. И изведнъж пенсията, която при качването си пъшкаше и охкаше за две пенсии, се стрелна към вратата с младежка енергия. Заедно с още една пенсия от другия край на рейса. Прогрес!»

Та искам да кажа, че националният ни нихилизъм може би се дължи не толкова на познаването на българите, колкото на непознаването на другите народи.

Айде да бегам вече, стига за днес, празник е все пак. На другарите честито. На другите наздраве!

Вторник, 10 септември

Доц. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в НЦОХА, обяснява пред „Стандарт” правилата за хранене на децата в яслите, въведени с новата наредба на МЗ. Много правилни неща, стига да се спазват. В менюто са сведени до минимум захарта, солта и мазнините, пасти и торти веднъж седмично, колбасите, готовите кайми, тлъстите меса са забранени. Децата, вика доцентката, трябва да ядат всеки ден пресни плодове и млечни продукти. Трябва да поемат и достатъчно течности – вода, чай, боза, айрян и плодови млека. „Айрянът обаче трябва да е направен от вода и кисело мляко и да няма сол.”

Първата мисъл, която хрумва на човек след последното изречение, е споходила и колегите от „Сега”, затова ще ги цитираме: „Очевидно досега е имало някакъв "дизайнерски айран", който се е правел с други съставки. Те вече са извън закона.”

Пенсиите, знам, че е възможно да възразите, че млякото в айряна, както и в таратора, не е абсолютно задължително, но не сте прави! Това, дето го пише Трендафил Акациев е пародия на социалистическата реалност, сарказъм към предишния строй.

Какъв позор! Какъв позор!

Сервираха ми таратор.

От него бих си хапнал яко,

но го сервираха без мляко,

без краставица и вода.

Една паница свобода.

Верно, че свободата е най-важна, но сервирана в паница...

Е, някои страдат и по тая свобода. Във връзка с 9-ти септември петдесетина носталгици се събрали пред Братската могила в Борисовата градина. От големите шефове в БСП се появил само Пирински. Събралите се останали много разочаровани, че никой не казал пет приказки по повод празника. А на Станишев, дето изобщо не отишъл, направо му били обидени.

Дреме му на Станишев…

Ех, братя, загубих вече надежда, че някога ще прозрете социалното лицемерие на социалистите! Списъкът на нещата, които не знаете за тях, е дълъг 24 години…

Сряда, 11 септември

Влакът София-Варна за малко не дерайлирал в района между Трънак и Дъскотна по причина, че липсвало парче от релсата. Кантонерът видял и предупредил машиниста. Та се разминало. Но можело и да не се размине. „Как е възможно, пита се един от пътниците, посред бял ден да изчезне част от релсата?"

Възможно е не, ами…

70-годишен мъж от Пловдив открил откраднатите си вещи в пункт за изкупуване на отпадъци. В петък по сред бял ден неизвестни апаши направили пълна инвентаризация на металните изделия в дома му, в следствие на което изчезнали две готварски печки, хладилник и чугунен радиатор.

В Haskovo.net пък прочетох за пенсионирания военен Гочо Петков, който задържал четирима крадци в лозето си в с. Козлец. На бай Гочо му писнало ахмак лозе да копа, циганин вино да пие и решил да спи на лозето, та да спипа крадците. И ги спипал със 7-8 готови касетки. Закопчал ги, ако че те били четирима, а той сам. Полицията дошла, арестувала ги и след няколко часа ги пуснала. Щото те обяснили, че не са крали, а влезли в лозето по малка нужда. Пълните с грозде касетки не били техни. И отгоре на всичко подали оплакване, че бай Гочо ги бил набил!

Индобългарите са готови на всичко, за да се интегрират в обществото. Индобългарите са готови на всичко, за да се интегрират в обществото.

Бай Гочо отрича. Вика, че още преди това бил предупреден от полицията, ако ги хване, да не ги бие, защото накрая него ще изкарат виновен. Между другото, байчото от Пловдив също не извикал полиция веднага след като открил обира в дома си, а чак след като провел успешни следствено-издирвателни мероприятия.

Знаете ли защо е измислена и защо съществува държавата? Основната ѝ задача е охраната на живота и собствеността на гражданите. Чак после идват другите ѝ функции.

Пък общински съветник от Сливен Андрея Андреев се похвалил, че намерил лек срещу ромската безработица и престъпност. "Предлагам, вика, кметството да им даде земя срещу задължението те да я обработват. Общината има достатъчно земя и в полето, и в планината. Ромите пък имат достатъчно многолюдни семейства.”

Похвално е, че г-н Андреев си е дал труда да помисли по въпроса. Но резултатът не е похвален.

„Из делниците на един луд”, 7 октомври 2004 г.: „Прочетох в пресата, че през 2002 г. във Франция една евангелистка организация дала на група румънски цигани прасета и съвременна техника за свиневъдство. И к’во мислите станало? Изяли прасетата и изчезнали. Същото направили и 15 века по-рано, когато персийският шах Бахрам Гур им дал мулета, за да станат скотовъди, а те изяли мулетата и духнали…”

Между другото, основната причина Цветелин Кънчев да си загуби електората беше това, че обеща работни места на циганите. А пък Доган взе мандат в Столипиново, като им обеща да не плащат тока. Тъй че лично ние не вярваме в инициативата на г-н Андреев.

Според нас решението е да им осигурим един житейски минимум и да приложим закона с цялата му строгост. Ако се пресметнат вредите, които нанасят на общественото и частното стопанство, ще се види, че ще ни е по-евтино да ги храним. Ние и така ги храним, де...

Казвал съм ви, че познавах много цигани навремето. И твърдя, че единственото нещо, което съм ги виждал да вършат собственоръчно, е да се чешат. Обаче оня ден ми разказаха за един Асан. Лежал си Асан на сенкята, но нещо му било дискомфортно. Викнал на булката: Айше, вземи един флумастер и една линийка и ела тук. Дошло Айшето с пособията. Асан легнал по корем и рекъл: Начертай пет хоризонтални линии и напиши над тях a, b, с, d, e. Начертай сега пет вертикални и напиши 1, 2, 3, 4, 5. Готово, Асане, а сега какво да правя? Сега ме почеши на b3.

Шегувам се, бе! Това е виц. Циганите не играят шах. Защото все се намира някой да открадне конете…

Четвъртък, 12 септември

Учени от Хайделбергския университет в Германия твърдят, че ароматите, които човек усеща, докато спи, влияят както на качеството на съня, така и на сънищата, които спохождат човека. Учените направили експеримент като пуснали на група спящи хора приятни аромати, като например на роза, а на друга група пуснали миризма на развалено яйце. Оказало се, че неприятните аромати предизвикват сънища с отрицателна емоционална окраска, докато ароматът на цветя точно обратното - стимулира спокойния сън и кара човек да сънуваме приятни неща.

Обърнахте ли внимание, че учените са пробвали от лошите миризми точно на развалени яйца? Нали се сещате защо? Цитирал сме пред вас, ако не се лъжем, класическото определение на Мопасан за брака: „Бракът е обмяна на лоши настроения през деня и неприятни миризми вечер”. Немските учени просто са изследвали вечерната обмяна. Напомняме го отново заради младите, които от неопитност си въобразяват, че бракът е просто обмяна на парични знаци. Като младата артистка Елен Колева, който се раздели с любовника си Александър Найденов, краля на майонезата, заради „старческите му миризми”.

Според немските учени, за да бъде сънят качествен, в спалнята трябва да ухае на пролет и чистота. А това с животното до вас няма как да се случи. Решението е много просто – изгонете го да спи в другата стая. Ама го изгонете за постоянно, а не само когато го хванете в посегателство срещу съня ви. Щото да го изгоните в този момент няма нито логика, нито разум.

Действителен случай: Върви Иванчо по коридора на училището и се възмущава: Къде е логиката, къде е разумът?! Изпуснах се в час и ме изгониха, а те останаха вътре. Къде е логиката, къде е разумът?!

Та не допускайте тази грешка. Ако се наложи, излезте вие, а оставете него да се върти цяла нощ и да сънува кошмари…

Петък, 13 септември

И Лютви Местан не ще да поеме отговорността за Делян Пеевски. „Аз, вика Лютви, няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението е обща политическа отговорност…"

Работата стана малко като на оназ мома, дето двама се карали за нея и всеки викал вземи я ти…

„Преса”: „За първи път, откакто се подвизава във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна граматическа грешка и това беше отбелязано от всички. Досега мненията му бяха перфектно издържани като граматика и това породи съмнения, че не са негови.”

Интересна логика! Ако няма грешки, значи друг му пише мненията, ако има грешки – сам си ги пише! Така погледнато, нямам никакво съмнение, че журналистите в „Преса” сами си пишат вестника.

Не сме съгласен само за един пълен член да се обявява г-н Борисов за неграмотен. („Много е важно във вота да се чуе гласА на протестиращите и на Реформаторския блок.“) Това е като да осъдиш Ал Капоне за неплатени данъци…

„Стандарт”: „Плевнелиев с единна позиция за Сирия пред ООН”. Браво! Значи вече е единодушен. Като знаем колко трудно е в наше време човек да е единодушен по най-обикновените въпроси… А той е постигнал единодушие по такъв важен международен въпрос!

Ало, пенсиите, сайтът Vsekiden съобщава: „Сексът със завързани очи води до невероятен оргазъм”. Експертите били категорични, че е по-добре мъжът да завърже очите на любимата си и да я подложи на приятни изпитания. Но ние не сме съвсем съгласен. Не е важно дали бабата вижда, или не вижда. Важното е вие да не виждате. Защото добиването на ерекция на база това, което виждате, е трудна, да не кажа невъзможна работа. А като не виждате можете да си представяте абсолютно всичко. Ако сте заклет моногам, можете да си представяте госпожата преди 40 години, с гарвановочерна коса и греховно къса поличка… То на тая възраст всички стават моногамни… Точно това е имал предвид Толстой, като казва, че не е кой знае какво да си добродетелен на стари години…

Мормонски „ангелски гащи”.Мормонски „ангелски гащи”.

Между другото, сега се сещам, че мормоните правят секс с „ангелски гащи” – нещо като роба, която покрива цялото тяло, освен една малка дупка, колкото… Само идея.

Както и да е. Това за смешните движения ви го съобщавам между другото. Повечето от вас отдавна са ги израсли. Но има работи, които не се израстват. Като например гризкането. Затова да ви кажа за един начин да нарушите противоестественото въздържание, което сте си наложили. Слънцеядът Иван Стойчев, който от 4 г. се хранел само със слънце, поискал лекарите да му махнат червата, излишни му били. Решил да докаже, че храносмилателната система е просто химична фабрика за преработка на растителни и животински отпадъци, които са почти без енергийно съдържание. Тази преработка на практика не вършела нищо полезно за организма. Искал също да докаже, че чрез регенерация на клетките може да се удължи живота. Иван наскоро навършил 60 г., но пресметнал, че ще живее до 200.

Представяте ли си?! Фотоволтаична пенсия с 200 г. живот! Каквато сме слънчева страна, ще ви се падне да ядете много по-често от сега! При това няма да има значение дали ГЕРБ е на власт, или БСП. Единственият риск е, че може да почнете да произвеждате хлорофил и да позеленеете, но от това не се умира. Дето се казва, по-добре сити и зелени, отколкото червени и гладни.

Може да не ви се вярва, но по света има десетки хиляди слънцеяди! Най-много има в Русия. Чел съм, а може и да съм ви писал за един Николай Долгорукий от Запорожието, който освен дето яде само „слънце, въздух и вода”, но ходи и бос през цялото време. И си излиза направо без пари!

Не знам. Прекалено хубаво е, за да стане. Така де, я ледников период ще дойде, я Слънцето ще избухне...

Не, такова хубаво нещо на българска пенсия не може да се случи. А пък, ако се случи, тя няма никога да повярва. Бг-пенсията е като оня котарак, който живеел в месокомбината, но непрекъснато се тревожел, че ще го кастрират. Не можело всичко да е така хубаво…

P.S. Поздравяваме хасковската културна общественост, че присъди наградата „Каунь” на Доньо Донев и че от 2014-а наградата за филм ще носи неговото име. Много беше голям Бат’ Доньо. Само малко ни притеснява, че са връчили статуетката на Митко Бежански. Не за друго, той също ни е приятел, но да не вземе да я пропие…

 

To be continued

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!