Причудливите бонуси, от които гърците се отказват заради кризата

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 10:21 8000 7

Протести в Гърция. Снимка: БГНЕС
Протести в Гърция. Снимка: БГНЕС

След като Гърция на два пъти бе спасявана с допълнителни траншове от Еврозоната, страната е принудена да въведе редица реформи, за да съкрати административните си разходи.

Най-пресният пример за това са шестте дни допълнителен отпуск, с които били облагодетелствани досега държавните служители, работещи с компютър. Крайно неадекватният към днешна дата закон бил въведен на 12 юни 1989 г., когато компютрите все още били кът. Според текстовете всеки чиновник, чиято работа изисквала редовната употреба на компютър, получавал по един ден допълнителен платен отпуск на всеки два месеца или иначе казано – шест дни повече ваканция годишно.

„Този закон е част от съвсем различна ера. Днес, във времената на криза, не можем да запазим тези привилегии, които отдавна са загубили актуалност”, коментира в петък Кирякос Мисотакис – министър на административната реформа в Гърция, цитиран от Reuters.

Този бонус за ползвателите на компютри обаче далеч не е най-причудливата привилегия в законите на страната.

Друга привилегия, с която гърците вече са били принудени да се разделят, е правилото, че дъщерите могат да получават пенсиите на починалите си бащи, докато не се омъжат или след като се разведат. Преди отмяната на закона в началото на 2013 г. необичайната щедрост е струвала на държавата 550 млн. евро годишно.

Интересна мярка за стимулиране на работното място за държавните служители е допълнителният бонус, който държавата начислява към заплатата им, ако те идват редовно навреме на работа.

Освен допълнителната отпуска за работа с компютър, някои чиновници получавали и бонус, ако говорят чужди езици.

Преди кризата редица държавни служители получавали 14 заплати годишно. Допълнителното 13-о възнаграждение се давало по Коледа, а другата бонус заплата се разделяла на две  - по Великден и през лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews