Величко Конакчиев свален от ефир след 32 години в БНР

Мая Младенова 12 септември 2013 в 12:25 18374 21

Величко Конакчиев е едно от знаковите лица на националното радио.
Величко Конакчиев е едно от знаковите лица на националното радио.

 

БНР свали от ефир Величко Конакчиев - един от емблематичните гласове на медията. От месец и половина Конакчиев не води публицистичното предаване "Неделя 150", а от няколко дни и "Нещо повече".

Решението било съобщено на журналиста от генералния директор Радослав Янкулов във вторник. Предложено му било да остане на работа в БНР, но само на длъжност "наблюдател", която той съвместяваше от 10 години с ролята на водещ.

Конакчиев води "Неделя 150" в продължение на 19 години, а от 1981 година работи в БНР. В момента предаването остава в ръцете на Лили Маринкова и Таня Величкова, които и досега на ротационен принцип водеха заедно с Конакчиев.

Радиожурналистът не е съгласен с решението на генералния директор. "Когато попитах защо ме отстранява от ефир, ми отговори, че някой си изключвал радиото, щом ме чуе. Обясни ми, че нямало как да съчетавам длъжността "наблюдател" с водещ, но аз досега ги съчетавах", сподели огорчен Конакчиев пред OFFNews.

Според Радослав Янкулов дългогодишният радио глас ще продължи да е полезен с опита си на програма "Хоризонт", но е дошло време да се оттегли като водещ. "Решението ми е от чисто програмни съображения. Величко Конакчиев води "Неделя 150" 19 години и е призната фигура по отношение на едни от най-сериозните и трудни предавания. Извиках го в кабинета си и го помолих да се оттегли, като продължи да помага с опита си и съветите си на радиото като наблюдател", каза пред OFFNews Янкулов.

"Колко хора познавате, които биха казали: "Аз направих достатъчно, нека сега другите продължат?", риторично попита генералният директор в отговор на въпроса дали Конакчиев е свален, за да се даде път на по-млади колеги.

Междувременно председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще се бори за връщането на Конакчиев в „Неделя 150“ заради статута му на знаков глас на националното радио, съобщава в. "Преса". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!