Калин Янакиев: Това е протест на българското качество срещу българското количество

10 септември 2013 в 20:22 21495 139

Проф. Калин Янакиев
Проф. Калин Янакиев

Това е протест на българското качество срещу българското количество. Най-сетне българското качество трябва да бъде чуто. Но тези хора разбират само от епидермален натиск, затова трябва да възобновим количеството на този протест. Те трябва да видят срещу себе си количество, заяви проф. Калин Янакиев на дебат в Червената къща за протестите.

OFFNews проследи на живо дискусията, организирана от Червената къща, гражданско сдружение „ХАРТА” и „Протестна мрежа”.

Протестът е празник на гражданската изобретателност и чувство за хумор, изключителното радостно е на площада. Това е чудесен пърформънс, това е градската култура на артистичността, подчерта проф. Янакиев.

Според него, остроумно, а не порнографско е пресъздаването на картината на Йожен Дьолакроа “Свободата води народа”, за разлика от глупашкия стриптийз на едрогабаритна жена във втора младост на контрапротеста.

Ние сме на протеста, за да извършим радикални действия, а не да изнасяме концерт на Местан на бялото пиано пред парламента. Радикалното действие може да бъде и символично, каза Калин Янакиев.

Народът е разделен, това е вярно. Хора, които продължават да поддържат тази клика, защото им е обещала 5 лева за Коледа и дърва за зимата - това е друг народ, трудно ми е да живея под един покрив с него, призна той.

Изключително важно е, че една генерация, която няма личен опит от комунизма, възприе възгласите от началото на прехода. БСП се превърна в партията на комунистите и за младото поколение. И няма никакво значение, че в строгия политологичен смисъл тя не е комунистическа, подчерта проф. Янакиев.

Да не слушаме полицията

Не сме на протеста, за да слушаме полицаите какво ще кажат, а те да слушат нас. Когато има една по-голяма кауза: задържането на депутатите в парламента или недопускането на депутатите в парламента - това е демократична стъпка на протестиращите да спрат да слушат полицаите, когато им кажат „Отдръпнете се“, каза актьорът Ивайло Захариев.

Важното в протеста засега е самият протест. През 1989 г нямаше интелигенция, която да консолидира протеста. Сега за първи път софийската интелигенция излезе на улицата, заяви политологът Деян Кюранов. Според него, време е да си зададем въпроса: какво правим оттук нататък.

Протестиращите са европейците на България. Този протест е надежда за потенциално Възраждане, единствената възможна сила, която може да промени обществото, добави музикантът Лъчезар Косев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!