Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев: За 100 дни кабинетът свали оковите на страха в обществото

OFFNews 10 септември 2013 в 15:15 7874 9

Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС

„Имаме основание да дадем положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски“. Това каза днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Съпротивата срещу работата на правителството е сериозна, много добре организирана и ожесточена. Зад тази съпротива прозират много интереси. Това са интереси на политически партии, които не влязоха в парламента, нови партии. Въпреки стремежа Народното събрание и кабинетът да не работят, двете институции работят и за това говорят фактите и действията на кабинета“. 

Станишев повтори мантрата, изречена от премиера Пламен Орешарски, за „освобождаването от страха“. „Като политически анализ и резултат от работата на правителството на Орешарски е освобождаване от оковите на страха, които доминираха в българското общество, в медиите. Тези окови паднаха”, добави Станишев. (Само преди броени седмици водещите на сутрешния блок на bTV - най-гледаният, Ана Цолова и Виктор Николаев, напуснаха телевизията, а причината беше интервюто им с премиера, в което неколкократно го попитаха кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС - назначението, което взриви недоволството и даде начало на протестите, продължаващи 89-ти ден - бел.ред.)

„Работата по европейските фондове – за последните 3 месеца имаме значително нарастване на сертифицираните за България разходи. Предстоят не по-малко важни изпитания. Ще очакваме от правителството при формирането на бюджета да се наложи политическият подход – извеждане на ясни приоритети, които да бъдат осъществявани с бюджета. Като пария ще настояваме за ясни приоритети в бюджета, като един от тях е образованието”, каза още лидерът на БСП.

Очаквано, като важно постижение на правителството Станишев отчете създаването на законодателните условия за намаляване цените на електроенергията, „което не се е случвало през последните 20 години“. „Наред с това в икономиката и енергетиката бяха отпушени възможности за износ”, изтъкна той.

По думите му, като лява партия, БСП настояваше правителството да реализира пакет от социални мерки. „Искам да подчертая втория по значение приоритет – организацията на икономическата среда. Няма как да се продължи политиката на Симеон Дянков. Тази порочна практика вече се прекратява“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!