Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Властта отмъщава на френския посланик, лишавайки го от орден

OFFNews 03 септември 2013 в 13:19 4151 17

Филип Отие. Снимка: БГНЕС (архив)
Филип Отие. Снимка: БГНЕС (архив)

Френският посланик у нас Филип Отие вероятно няма да получи орден "Стара планина" I-ва степен, преди да напусне София в края на мандата си, съобщи БНР. По традиция държавното отличие се дава на всички отиващи си ръководители на чужди дипломатически мисии в България.

Отие приключва мандата си в страната и заминава за Париж в края на седмицата. Той обаче няма да присъства на традиционната церемония за връчване на ордена от президента.

По закон връчването на ордена става след указ от президента, по предложение на външния министър, одобрено от Министерския съвет. Такова проекторешение от министър Кристиян Вигенин до момента обаче няма в електронната система за правна информация на правителството.

Въпросът дали посланик Отие ще бъде удостоен с отличието, зависи от дневния ред на утрешното заседание на кабинета – на практика последният срок, в който правителството може да стартира процедурата. В дневния ред на заседанието, обявен от правителствената пресслужба, няма предвидено такова гласуване.

Посланик Отие си навлече гнева на управляващите с критично писмо по повод протестите срещу кабинета „Орешарски“, в което призова правителството да чуе гласа на гражданското общество. Писмото бе подписано от него и германския му колега Матиас Хьопфнер. Последваха остри реакции от страна на БСП, а депутатът Татяна Буруджиева заяви, че двамата дипломати трябва да бъдат отзовани заради намеса във вътрешната политика на страната.

На дипломатически език лишаването на посланика от ордена е демонстрация на политическо недоволство на управляващите от него.

Заради подобни разногласия предшественикът на Отие, посланик Етиен дьо Понсен, също не получи ордена си в София. Указът за ордена беше подписан, но предният президент Георги Първанов не покани Дьо Понсен на церемония по връчването му. В крайна сметка той беше удостоен с ордена постфактум на скромна церемония в българското посолство в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!