Плевнелиев: Мечтая да ходя на работа с колело

01 септември 2013 в 12:22 4694 15

Росен Плевнелиев на откриването на Международната колоездачна обиколка на България
Росен Плевнелиев на откриването на Международната колоездачна обиколка на България

Имам велосипед, ползвам го често и мечтая за деня, в който българският президент ще ходи на работа с велосипед. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който даде старта на 63-та Международна колоездачна обиколка на България.

Това е едно от най-важните спортни събития за страната и за целия регион. Българската колоездачна обиколка е една от най-старите в света и има своята достойна спортна история, посочи Плевнелиев.

Радвам се, че днес в България се строят велоалеи в големите градове. Искам българите да се запалят по този спорт, независимо дали ще ходят на работа, дали ще се разхождат по планините и по полетата. Вие работите за това. Ние ще покажем заедно тази обиколка на България не само високото спортно майсторство, но и ще покажем красотите на България, на българските градове, българските планини, допълни президентът.

Международната колоездачна обиколка на България ще продължи до 6 септември. Дотогава участниците ще изминат 893 км, като ще преминат Стара планина шест пъти.

В първия етап участниците преминават по маршрута София - по направлението на подбалканския път София-Бургас, Саранци, Долно Камарци, Челопеч, Златица. Вторият етап ще бъде изминат между 15 и 17.40 часа днес, като обхваща маршрута  Златица, Пирдоп, Иганово, Сопот, Манолово, околовръстен път на Казанлък.

В рамките на третия етап участниците ще трябва да преминат по маршрута Казанлък, с. Крън, град Шипка, връх Шипка, Габрово, Донино, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Разпоповци, Елена. Това ще се случи на 2 септември

Предвидения за четвъртия етап маршрут е  Елена, Твърдица, Калояново, Лозенец, Венец, Карнобат, Айтос, Бургас. Той трябва да бъде изминат от 12.30 до 17 часа на 3 септември.

Петият етап ще бъде ден по-късно, а участниците ще трябва да преминат по маршрута Бургас /по бул. "Стефан Стамболов"/, АМ "Тракия", Айтос /по ул. "Славянска"/, Карнобат, Венец, Калояново, Гурково, път през Прохода на Републиката, Вонеща вода, Трявна между 12.30 и 17.30 часа.

В последния шести етап колоездачите ще трябва да преминат по маршрута Трявна, Божковци, Николаево, Габрово, връх Шипка, град Шипка, Шейново, Манолово, Васил Левски, Карлово, Сопот, Кърнаре Троянски проход, Троян за времето от 12.30 до 16.30 часа. Финалът е на площад "Възраждане"в Троян.

В тазгодишното състезание участват 23 отбора от над 10 страни, включително Германия, Франция, Украйна и Казахстан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!