Роджър Уотърс в София: Оставка!

OFFNews 30 август 2013 в 21:07 65678 267

Надписът
Надписът "Оставка" на стената на Уотърс

 

"Оставка" с огромни червени букви изписа на сцената по време на шоуто си в София легендата от "Пинк Флойд" Роджър Уотърс.

Това стана на песента "Мама", след стиха, в който Уотърс пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството?"

Посланието, което се появи точно в 21.00 часа, буквално взриви десетките хиляди на стадиона, които в един глас започнаха да скандират "Оставка!".

Докато хората все още се редяха на опашки за стартовите бири, Уотърс откри концерта ударно - с "Another Brick In Wall". 

Малко по-късно, за втората част на песента, на сцената излязоха българските деца, подготвени за изпълнението на "Another brick in the Wall".

Аудиоефектите - стерео съраунд звук на хеликоптери и картечници, поддържаха военно положение на националния стадион, докато над стадиона "изгря" легендарното надуваемо прасе в хищно червен цвят.

Първоначално заместван за част от вокалните партии, Роджър Уотърс пое сам цялата отговорност върху Comfortably Numb. Вероятно всеки свидетел на десетилетния разкол Роджър Уотърс - Дейвид Гилмор, е останал очарован от изпълнението на песента. Уотърс, който в оригинал пее куплетите и оставя припева за легендарния китарист и втори вокалист на Pink FLoyd, направи прекрасно прочувствено изпълнение на песента, заличавайки за секунди убеждението, че песента може да прозвучи съвършено, само ако се подели от двамата легендарни конкуренти.

"Да не се поддаваме на държавния терор", произнесе Уотърс на български малко след началото на шоуто, наситено с анти-капиталистически и като цяло анти-идеологически послания. Сред падащите на видеостената символи бяха както логото на "МcDonald's", "Shell", "Mercedes", така и съветският Сърп-и-чук, еврейската Звезда на Давид, християнският кръст и ислямският полумесец.

Спектакълът, включващ сцени от филма "Стената" и традиционното рухване на стената, продължи малко над 2 часа в антивоенна символика и завърши по план около 23 часа - без бис, но с екзалтирани скандирания "оставка" сред публиката.

Снимка: Найо Тицин

 

Снимка: Протестна мрежа

 

Снимка: Юлиан Христов

Ето и видео от категоричното послание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!