Президентът свиква КСНС при усложняване на конфликта в Сирия

29 август 2013 в 15:01 2795 4

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев има намерение да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) само ако ситуацията в Сирия се усложни и избухне продължителен военен конфликт.

Това каза той пред журналисти държавният глава, който наблюдава българо-сръбско военно учение на полигона в Шабла. 

Според Плевнелиев решението на премиера Пламен Орешарски да свика Съвета за сигурност при Министерски съвет е добро и уточни, че ще изпрати свой представител на заседанието - главния секретар на президента. 

"Лично аз ще свикам Консултативен съвет по национална сигурност в по-късен етап, тъй като ние се договорихме с представителите на парламентарно представените политически сили, че темата на Консултативния съвет по национална сигурност, която предстои да се разглежда, ще бъде реформата в сектор „Сигурност”. Това беше точка втора от проваления Консултативен съвет по национална сигурност, който се проведе преди месец и половина", каза президентът.

Според него обаче, ако се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно във военни действия в региона, той ще свика КСНС възможно най-бързо. 

"Към момента аз не разполагам с информация да се иска от България каквото и да било. Ситуацията е много динамична и тя може да се промени", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект, коментира Плевнелиев по повод информацията за употреба на отровен газ в покрайнините на Дамаск. Президентът посочи, че международната общност трябва единодушно да осъди употребата на химическо оръжие, особено срещу мирно население и нарушението на военните конвенции. 

Военният министър Ангел Найденов заяви от своя страна, че страната ни няма възможност да участва в евентуална военна кампания в Сирия. Той обясни, че утре правителството ще излезе с официална позиция по сирийската криза.

„Известно е, че в международната общност няма единно становище по отношението на използването на сила в Сирия. Именно заради това България трябва внимателно да прецени своята позиция", обясни Найденов. Той беше категоричен, че страната ни е готова да посрещне евентуална бежанска вълна и потвърди големия ръст на бежанците от Близкия Изток, половината от който се дължи на сирийци. 

Междувременно от МВнР препоръчаха на българските граждани в Сирия и Ливан да се свържат с най-близкото дипломатическо представителство на страната ни, когато възникне извънредна ситуация. 

"Настоятелно препоръчваме гражданите да се регистрират в българските дипломатическите мисии по телефона или електронна поща. Предварителната регистрация е от съществено значение за своевременна реакция. При рязко усложняване на обстановката възможностите за съдействие от страна на дипломатическите мисии са ограничени", напомнят от Външно министерство. От там препоръчват от въздържане да се пътува в посочените страни, включително в Либия и Египет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови