НАСА успешно тества първия принтиран ракетен двигател (видео)

OFFNews 29 август 2013 в 09:05 3405 1

Принтираният двигател по време на тестовете. Снимка: НАСА
Принтираният двигател по време на тестовете. Снимка: НАСА

НАСА успешно тества първия в света ракетен двигател създаден от 3D принтер. С тази иновация, космичическата агенция смята, че в близко бъдеще цените за подобни части ще бъдат намалени с до 70%.

Експертите на НАСА заснеха във видео тестовете на принтирания двигател на 22 август в щата Алабама, пише онлайн изданието "Russia Today".

Двигателят е създаден на иновативен 3d принтер , който също е дело на космическата агенция. По време на тестовете за издържливостта на машината, двигателят е бил подложен на огромно налягане и температура от 3300 градуса по Целзий.

Въпреки успешния тест, учените тепърва ще започнат нови експерименти, които трябва да уточнят ефектите след пробата на двигателя.

Като пример за намаляването на цената на ракетни части, Крис Сингър, инженерен директор в НАСА, даде, че принтираният двигател се състои само от 2 части, докато неговият оригинал и предшественик е съставен от 115.

Като част от изследователската 3D програма, НАСА финансира и принтирането на храна за астронавтите по време на дългите космически пътувания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови