Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Из делниците на един луд (19-23 август)

Тони Филипов, д-р 25 август 2013 в 21:23 18272 36

Из делниците на един луд
Из делниците на един луд

Понеделник, 19 август

Назначили бившият главен на в. "Дума" Ивелин Николов за зам.-директор на "Военни клубове и почивно дело". Както казват отделни интелектуалци в Пазарджик, тоя си падна на оная работа. Назначението на Ивелин и на шефа му Сотир Ушев, стана възможно след като министър Найденов уволни старото ръководство. Не знам защо, ама това бяха първите уволнения на Найденов.

Да, бе, не знам! Виж къде ме клъвна петелът…

През "Военни клубове…" минавали обществени поръчки за милиони. Агенцията държи хотели, почивни станции, дава под наем някои от най-известните барове в София. Отговорна работа е, но и Ивелин, и шефът му Сотир Гушев, пардон, Ушев, да не изпреварваме времето, са дялани камъни. То пък какво ли толкова се изисква - да обичаш живота в цялата му пълнота и главно да не си враг на алкохолните напитки. Което може да е проблем, защото доколкото знам, г-н Николов е въздържател. Е, нищо, просто няма да използва целият ресурс на длъжността.

Червените превземат администрацията направо като интелектуалец шведска маса. Ама то така се прави. Който не храни своята партия, ще храни чуждата. Партията винаги трябва да е нахранена, защото, както беше рекъл оня с големите мустаки, „кадрите решават всичко”. Но нахранените кадри, не гладните. Гладни кадри хоро не играят. Много партии не оцеляха, защото лидерите им не си нахраниха хората, а гледаха само те да лапат. Да не даваме примери, те са банално известни.

„Женската логика наистина съществува”, съобщава „Новинар” откритие на анонимни психолози. Добрутро! Никой и никога не е оспорвал съществуването на женската логика. Ако нещо е оспорвано, то е правилността ѝ. Справедливо, или не, битува възгледът, че мъжката логика е вярна, женската е интересна. Известни са и причините за това. Жената използва главно дясното полукълбо, което отговаря за емоциите.

Така изглежда мъжки мозък, необременен от логическо мислене.Така изглежда мъжки мозък, необременен от логическо мислене.

Преимущественото ползване на това полукълбо е причината за развитието на женската интуиция. Даже сме срещал мнения, че женската интуиция е резултат от еволюцията, от милионите години немислене. Но не можем да кажем дали това обобщение е представително, можем да говорим само за личните си наблюдения. Докато мъжете ползват главно лявото полукълбо, което се занимава с рационалната оценка на обкръжаващата ни действителност. Това по принцип, де… Някои не го ползват. А има и такива мъже, които не ползват никое полукълбо…

Айде стига, че днес е 19 август. А за нас 19 август винаги започва още в ранната привечер на 18 август...

Вторник, 20 август

На 19 август, ако не знаете, започва Слънчевата нова година. На този ден космическата енергия е най-силна. Затова дъновистите се събират на Седемте рилски езера, посрещат изгрева и после изпълняват танца паневритмия, танцът на космическия ритъм.

И дали от силната космическа енергия, но откакто сме излезли от пубертета насам на 20 август винаги силно ни боли глава и си чувстваме телото отмаляло.

Здраве да е! Ще си починем. И без това в държавата нищо не става.

На 19 август е роден и оня мискинин Клинтън!

Сряда, 21 август

Мирослав Найденов при Карбовски. Водещият го пита: „Има слухове, че си излязъл много богат от властта?” Найденов: „Излязох от властта с медикаменти за здравето си, с проблеми в личен план... Само че аз когато влязох, знаех, че така ще изляза.”

Знаел, но пак влязъл?! На ползу роду, защо иначе!

Ех, колко хора се изредиха да носят полза на тоя народ… Носят, носят, а той пак мизерства. Те пак носят, народът още по-назад дърпа… Да не би пък да я носят на друго място, бе?

Иван Кръстев каза преди време нещо, което много ни замисли: „В очите на хората, вика, всеки, който иска да се занимава с политика, е вече подозрителен. Но ако се държиш така, че всички политици са негодници, не се учудвай, ако негодниците са единствените, които искат да се занимават с политика.”

Е, може би не всички са негодници. Но ако държавата е стигнала до където е стигнала, значи тези, които не са негодници, са подлеци и мижитурки. Виждали са безобразията и са си трайкали. Мълчанието е съучастие.

Та казвам, че е лесно да се каже, че не всички политици са негодници, но става трудно когато опре да се посочат примери.

„Острието” на БСП Мая Манолова, която по форумите наричат „Сестра Галева” (предполагам напълно неоснователно), вика: Едва ли има човек в България, който да не е наясно, че огромна част от протестите в София се заплащат и че си има тарифа. Може, вика, да се говори за "нова форма за временна заетост. Доста хора не само преживявали от това, ами успели да идат и на море.

Недей така бе, Манолова! Може да не ти се вярва, ама има хора, не малко хора, дето ви мразят безкористно за три мандата напред. Пък и вие първи започнахте да подкупвате електората. Ти си малка и не помниш как в началото на демокрацията твоята партия раздаваше капачки пред НДК и маратонки на индобългарите в родния ти Кюстендил. Лявата маратонка преди изборите, дясната след. Всъщност, според Гуглето не си чак толкова малка, да не помниш…

Мимоходом само ще напомним, че съвсем не сме забравил и управлението на „користното невежество”. И ако сега по-малко се занимаваме с Боко и Цеко, то е заради дълбокото ни убеждение, че тези, които са на власт, винаги са с предимство.

„Двете истински политически партии в Америка, казваше Вонегът, са Победителите и Губещите. Хората отказват да приемат това и предпочитат да се записват в две въображаеми партии, наречени Републиканска и Демократическа.”

У нас е различно. Партиите са повече. Но иначе е същото.

Температура 22-27 градуса е най-добра за сърдечноболните, съобщава „Труд”, позовавайки се на д-р Младен Григоров. Добре, ама у нас тия температури са рядкост, не сме Крит. Между другото пак ми се ходи на Крит. През 2010, герберите таман бяха дошли на власт и за капак всеки ден валеше, на мен изведнъж страшно ми се прищя да се махна от тая география, от тая история, политика, климат… От всичко да се махна и да ида на някое уютно място. Написах в Гуглето „най-добър климат на планетата”. И така разбрах, че Канарските острови са мястото, където бих искал да живея. Температура между 21 градуса през януари и 26 през юли. И с една хавайка и два чифта бермуди изкарваш годината. Сметнах, че със същите пари, с които се живее в София, може да се изкара на Канарите. Разбира се с известни лишения. Но то и тук го караме с доста лишения… Пенсиите, а?

Нещо такова ми се върти в главатаНещо такова ми се върти в главата

Другото такова място е Крит - от 17 до 30-32 градуса целогодишно. Цените на имотите са даже и по-ниски от София. Ще взема да ликвидирам всичките си тукашни материални и духовни активи и да се изселя. Много българи тръгват без да ликвидират духовните си активи и се чудят що на новото място се чувстват по стария начин… Ние навремето така тръгнахме от село без да ликвидираме активите и… Както и да е.

Ало, Пазарджик! Научихте ли, че новата "Мис България" е от нашия край, от Юнаците. Нанси Карабойчева, на 20 г., владее немски и английски. Nancy from Village of Heros! Не звучи зле. Кръстена била Нанси на дедо ѝ Наско. Сестра ѝ Виктория пък била кръстена на баба ѝ Васка. Съселяните на Нанси, които до вчера, са я гледали да копа и бере домати, не можели да повярват, че точно тя е спечелила първото място.

Може да не е за вярване, ама като се родиш в оня зеленчукарски край нямаш голям избор. И вашият уважаван автор е расъл сред доматите. Карма. Там обаче се научихме на труд. После вече, с образованието, разбрахме, че има най-различни видове труд и не всички са свързани с вдигане на тежко. Но и до днес ни остана любовта към доматите. Вече главно да ги ядем, иначе не чак толкова…

Бразилската футболна звезда Роналдиньо се похвалил, че правил секс за пръв път на 13 г. И още от малък бил талант в леглото.

Е, 13 години не е чак толкова рано, нашите цигани почват и по-рано.

Това малко расистко се получи, но имах предвид съвсем друго. Една не малка част от населението на Бразилия, главно парду (мелези) и прету (чернокожи), живее във фавели. Построени с крадени листове гофрирана ламарина и пресован картон. Повечето деца имат само малки имена, защото бащата е неизвестен… И както казва Джон Ъпдайк в романа си „Бразилия”, на тия места „понятието „сексуален морал” не съществува, то е оксимирон”. Като сравняваме описанието на фавелата с видяното в Пич маала в Пазарджик не намираме принципна разлика.

Голяма суша из медиите, повечето минаха на летния репертоар. „Труд” публикува голям материал за смешните имена. Като се почне от Гъз Хол, мине се през външния министър на Израел Аба Ебан, депутата от Уимбълдън Фанети Мазакура, южноафриканеца Путко Мафани, китайския щангист Ляо Хуй, испанския певец Хосе Куро и т.н. За някои от тях сме ви писал. Случвало се е и ние да посегнем към тази проблематика във времена на информационен недоимък. Специално за световноизвестния тенор Хосе Куро със сигурност сме ви писал, как като беше в България тукашните му говорели на малко име. Отвътре не им давало да му рекат “Сеньор Кура”. А то на испански не е същото! На различните езици е различно. Това, дето на български се казва куро, на френски се казва bite. Ама пък bite на немски е моля. А пък на български никой не казва моля заедно с куро...

Четвъртък, 22 август

Във OFFNews пишат, че Бареков си направил устата да влиза в Реформаторския блок. Отказали му, естествено. Радан Кънев рекъл, че не му е там мястото. “Прочетох с интерес, вика Дудука, че момчетата от РБ не ме разпознават като партньор. От великодушие онзи ден казах по една добра дума за никому неизвестните Радан Кънев, Христо Панчугов, Борислав Сандов и сие… Когато през 97-ма като лидер на студентите в Пловдив, заедно с ВМРО и Славчо Атанасов, и младежкото СДС, на което бях член, сваляхме Жан Виденов, вие Панчуговци и Къневци къде бяхте?”

Бареков се бърше след фекалния атентат в МонтанаБареков се бърше след фекалния атентат в Монтана

Верно е, че Панчугов и Кънев не са известни като Бареков. Но съм сигурен, че те и не биха искали да са известни точно като него. Щото едва ли е комплиментарно да си известен като Палачинката, Дудука, Капута… И коментарите под дописката в OFFNews го доказват. Много от читателите коментират бъдещия политик в сексуално ангажиран контекст. Други пък с терминологията на скатологията. И без да искаш оставаш с впечатление, че нормален човек не би завидял на такава известност.

Като казах скатология, та да цитирам едно заглавие в „Новинар”. На Ка(на)лин Руменов, естествено: „Яж, сери и умирай, за останалото ще се погрижи Държавата.” Което, освен, че е грозно, не е и верно. Държавата се грижи и за умирането, ах как се грижи... За какво друго се грижи НЗОК? За НОИ да не споменаваме? Тяхното дори не е геноцид, тяхното е направо „геронтологическо прочистване”. То добре, че на пенсиите душата и тялото им са някак по-здраво свързани...

Ало, пенсиите, какво сте се оклюмали, бе! Нема да се плашите! Животът почва след 50. Но за по-сигурно, ако питате д-р Филипов, сипете си 100, даже две по 100. Това няма да промени отношението на света към вас, но ще промени вашето отношение към света. Което е единственият хомеопатичен начин за лекуване на депресиите.

Щото има и по лошо, да знаете! „Ще глобяват китайците, които не улучват тоалетната чиния”, препредава „Труд” съобщение на Франс Прес. Властите в град Шънчжън ще налагат глоба от 100 юана ($16) на всеки, който ръси като градинска лейка…

Сигурно и вие като мен се чудите като как ще се установява нарушението? Много просто, във всяка тоалетна ще има инспектор. Размерът на тяхната популация позволява да ходят по нужда и пред тричленна комисия.

Пък „Новинар” пише как в гр. Гуанжчоу „Екзорсист гони демони от жена с... пенис”. Мислят си, че като са написали „пенис” и са се изказали много културно. Ама не. В китайската сексуална култура не се ползват думи като пенис, вагина и т.н. При тях сексът се описва с поетически средства. Затова и ще се опитаме да ви разкажем случката по китайски. Една госпожа се оплакала на знахаря Хуан Цзянцзюн, че има лош джос, особено в любовта. Той я накарал да се съблече, прегледал я и установил, че любовният й живот не върви, защото в нейната „нефритена порта” са се настанили зли демони, които могат да бъдат прогонени само ако неговият yang посети нейната yin и тя види „облаците и дъжда”. Китайците са много суеверен народ и затова госпожата изобщо не се усъмнила. Позволила на неговия „едноок монах” на няколко пъти да навлиза в нейното „златно дере” и да преследва демоните, докато ги прогони до един.

Но след няколко дена демоните се върнали и госпожата усетила, че е измамена и се оплакала в полицията.

Е, не го разказахме баш по китайски, но толкова сме научили от романите на Джеймс Клавел. Обаче мисля, че и то е достатъчно, за да се види огромната разлика между хилядолетната китайска култура и нашето варварство. Щото ние често се мислим за повече от китайците. Ама не сме. Например в Китай още Конфуций е казал, че напредничаво е това общество, което образова младите и се грижи за старите. От което излиза, че ние сме абсолютно назадничаво общество.

Много сме силни на обговарянето на проблемите. Няма предизборен лъжовник, дето образованието и пенсиите да не са сред първите приоритети. И кандидатите щипкат дечицата по бузките и прегръщат пенсиите… Пък после… Но не е само у нас. Чел съм, че по време на предизборната кампания бъдещият президент Рейгън е забелязан да прегръща стълба на улична лампа. Прегръщането му било станало условен рефлекс…

В Атина разследват огромен скандал с източване на здравната каса. Оказало се, че в рамките на един месец 9.5 млн. от всички 10.8 млн. гърци са посетили личния си лекар, прегледани са и са им били изписани рецепти с медикаменти за лечение. Здравният им министър Адонис Георгиадис се хванал за главата. Само за първите шест месеца на годината разходите за лекарства на касата били превишени със 125 млн. евро.

Ех, Балкан, ти роден наш…

В Черна гора пък се провежда ежегодното състезание по мързел. Мотото на надпреварата било „Има хляб и без мотика". Наградата от 200 евро ще бъде за този, който най-дълго яде, пие и лежи под сенкята.

Черногорците отдавна са прозрели вредата от труда и са издигнали неработенето в религия. Бихме могли да им съперничим, ако бяхме малко по-откровени със себе си. Остави за минута българина без надзор и ако той не седне, значи вече е легнал.

Но ние сме доста добри в самозаблудите.

Петък, 23 август

Чакам края на света. Разпутин го бил насрочил за днешния ден. Седнал съм на бутилка пълнолетен Чивас Регал и сурови бадеми. Много били полезни за намаляване на холестерола. Не, че има значение вече, но все пак. Дано дойде краят на света. Ще видите колко много проблеми ще се решат. Всъщност, нищо няма да видите, ама и това е без значение…

У нас да се чака краят на света не е нещо ново. Българите живеем и работим така, сякаш краят е насрочен за утре. Като атмосфера, казвам, не е нещо различно.

Наздраве! Ние, дори и сам да си пием, никога не пропускаме да кажем наздраве. Опитайте и ще видите как притъпява усещането за битово пиянство…

Между глътките ровичкаме из интернет.

Дончева и Параванката щели да правят партия. Дори и да не дойде това, дето сме седнал да го чакам, пак няма да направят. Ако Дончева се съюзи с Параванов, то значи да се съюзи и с Румен Петков. Едва ли Дончева ще прости, дето през 2007 г. Петков ѝ каза, че недоебицата, с извинение, ѝ е проблемът на нея. Е, каза го по-интелигентно, с перифраза на картината на Гойа „Сънят на разума ражда чудовища”. Петков е от онези мислители, за които ние, всеки път, когато ги четем, се чудим как не ги стиска черепът при толкова ерудиция...

6 минава. По-точно 18. Май ще ни дойде много цялата бутилка. Да си оставим малко за утре? От опит знаем колко е лошо да чакаш цял ден края на света, той да не дойде, а после да имаш тежък махмурлук и да нямаш капка дома за „пресичане на настроението”…

Как мислите, дали ще ни разпитват много? В смисъл за земните ни дела. Не, че се притесняваме нещо… Не сме убивал, не сме крал, никога не сме посягал на жената на ближния, гледал сме да са все чужди, лъгал сме само при крайна необходимост… В професията никога не сме заблуждавал читателя съзнателно като някои журналисти. Например „Стандарт” днес: „Полицай чукна дама отзад”. И читателят си мисли… А то е съвсем друго. Или пък както „Труд” вчера: „Водоустойчиви слипове пазят ценностите ни сухи”. Ама изобщо не става дума за онези ценности, които се подразбират в контекста на слиповете. А за някакви непромокаеми бански с джобове, в които можело да се държат джесеметата, парите, дори камерата… Запазвали непромокаемостта си до дълбочина от 600 м. Което е малко прекалено, рядко някой слиза доброволно на такава дълбочина…

Пак „Труд”: „Виното вече няма да е само от грозде”. Вече? Кога, бе, кога виното е било само от грозде?! Глупост ли е, наивност ли е… Или може би го е писал въздържател, което е същото.

Министър Андреева съобщила, че заплатите на работещите в Спешната помощ може да бъдат увеличени с 10% догодина. "Ако има ресурс, вика, и повече ще ги увеличим…"

Догодина, може, ако…

Е, нищо, и тоя проблем ще се реши. С края на света ще настъпи и краят на здравната реформа, който иначе никога не може да настъпи.

67-годишният Силвестър Сталоун водел преговори с "Ню Бояна" за снимките на нов сериал за Рамбо. В “Новинар” коментират, че това било доказателство, че и в САЩ не се даяни само с едната пенсия…

ВВЕИ – Вертикален възобновяем енергиен източник. Сн. „Труд”.ВВЕИ – Вертикален възобновяем енергиен източник. Сн. „Труд”.

Боже, четохте ли за един бай Васил Владиков, 75-годишен пенсионер от Пловдив? Карал 4 г. с по два лева на ден, за да си направи соларна централа и да се еманципира от разбойниците от ЕоN, с които имал известни недоразумения на финансова основа… Та бай Васил мизерствал, но събрал 9000 лв. и окичил балкона на гарсониерата си с 40 соларни панела с обща мощност 1000 вата. Инвестицията щяла да му се изплати за 18 г. и 7 м. И сега няма да му се изплати…

Ало, братя от последната възраст! Не остана. 18.30 е вече!

Чак не ми се мисли, ако не дойде, утре откъде ще намеря сила пак да почвам отначало.

 

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews