„Оставка“ vs. „Нудисти“ на протест срещу новия горски цар в Странджа

Милен Енчев 23 август 2013 в 14:48 6842 14

Протестът срещу назначението на Петко Арнаудов пред горското в Царево
Протестът срещу назначението на Петко Арнаудов пред горското в Царево

Втори протест в Царево срещу скандалното назначение на Петко Арнаудов за шеф на местното горско стопанство се проведе днес. Този път двайсетината протестиращи бяха посрещнати от контрапротест на съпартийци на Арнаудов (кадър на БСП) и бивши служители на община Царево от времето, когато той бе кмет.

„Мичурин с Петко накичи, Парк Странджа да ти заличи“, гласеше един от днешните плакати на протестиращите – намек за опита на Арнаудов като кмет да премахне природен парк „Странджа“, тъй като защитената територия пречи на апетитите за застрояване на Южното Черноморие. „Йедем ти гору, Йедем ти Парку, Йедем ти Странджу“, пишеше на друг от плакатите. На трети бе изобразен Ленин с розова папийонка и надпис: „Джерджински, кажи на Станишев да прати Петко като репарация за розовия ПСА (Паметник на съветската армия – бел.ред.)“.

Самият Арнаудов не излезе сред протестиращите. На скандиранията „Оставка“ приближените му контрапротестиращи викаха: „Нудисти“ и „Наркомани“, макар опозицията им да беше съвсем прилично облечени. Сред тях бяха бившият главен секретар на общината Стоян Йовнов, настоящият общински съветник от БСП Димитър Греков и бившият общинар от същата партия Даниел Балабанов. Тримата защитници упорито наричаха протестиращите „платени” и обясняваха, че Петко Арнаудов е чудесен човек и професионалист.

След първия протест земеделският министър Димитър Гочев обяви, че ще направи проверка на назначението. Тя приключи в сряда с обяснението, че Арнаудов отговаря на всички законови изисквания за директор на Държавното горско стопанство – магистърска диплома за инженер горското стопанство, стаж и др.

С това обаче министерството не потуши недоволството от назначението сред екоактивистите, защото то се корени в други, конкретни прегрешения на новия шеф, за които ведомството не обели и дума коментар.

Освен опита да затрие парк „Странджа“, Арнаудов, който беше кмет от 2002 до 2011 г., има пръст в редица посегателства спрямо природата на района. Сред многото застроени къмпинги по Южното Черноморие при неговото управление се появи и емблематичното незаконно вилно селище „Златна перла“ в територията на парка – вече разрушено. Нещо повече, като кмет той е главен герой в незаконна реституция (според решение на Бургаския окръжен съд от миналия месец) на 20 000 декара държавна гора в полза на общината. Държавната гора е в територията на същото горско стопанство, което сега му бе поверено от назначилия го директор на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!