1 милион сирийски деца са избягали от родината си

Лилия Христова 23 август 2013 в 13:15 2602 0

1 млн. сирийски деца са избягали извън граница
1 млн. сирийски деца са избягали извън граница

След повече от две години война в Сирия е постигнат поредният деструктивен рекорд  - 1 милион деца са били принудени да избягат от родината си като бежанци, предадоха от Агенцията на ООН за бежанците. По последни данни над 768 000 от избягалите извън граница са деца под 11-годишна възрастПо време на продължаващия вече две години конфликт в Сирия са били убити около 7 000 деца.

„Милионното дете бежанец не е просто поредното число. Това е съвсем реално дете, изтръгнато от своя дом и може би дори от семейството си, изправено пред ужаси, които едва сега започваме да осъзнаваме. Всички трябва да споделим този срам, тъй като, въпреки че работим, за да облекчим страданията на засегнатите от кризата, световната общност се провали в своята отговорност за тези деца. Длъжни сме да спрем и да се запитаме, с цялото си съзнание, как можем да продължим да се проваляме пред децата на Сирия"заяви Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„Под заплаха е поставено оцеляването и благосъстоянието на цяло поколение невинни. Младите хора в Сирия губят своите домове, членове на семействата си и своето бъдеще. Дори след като преминат границата и се озоват на безопасно място, те остават травматизирани, потиснати и нуждаещи се от искра надежда" изтъкна Антонио Гутерес, върховен комисар за бежанците на ООН.

Половината от сирийските бежанци са деца, повечето от които отиват в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все по-чести бежански дестинации стават и Северна Африка и Европа.

Сравнително малко са сирийците обаче са потърсили убежище в България. По данни на Държавна агенция за бежанците през 2013 г. са подадени 743 молби за закрила, от които 225 са подадени от деца. 

Наслоеният страх, стресът, както и физическите несгоди са само част от факторите, които влияят крайно негативно върху децата. Други такива са тегнещите опасности като детски труд, сексуална експлоатация и преждевременни бракове. Над 3 500 сирийчета, избягали извън граница без родителите си, се оказват потенциални жертви на тази световна криза на хуманността.

Близо 167 000 деца бежанци са получили психологическа помощ, а над 118 000 са получили възможността да продължат образованието си в учебни или извънучебни форми.

ВКБООН е регистрирал всяко от тези 1 млн. деца, давайки им самоличност. Агенцията съдейства за издаването на удостоверения за раждане на децата, родени в изгнание, предпазвайки ги от това да станат лица без гражданство. ВКБООН също така полага усилия всички бежански семейства и деца да живеят в една или друга форма на безопасно убежище.

Въпреки това има още много за правене, заявяват от ВКБООН и УНЕЦЕФ. Регионалният план за отговор на кризата със сирийските бежанци, предвиждащ 3 милиарда щатски долара за решаване на най-острите нужди на бежанците до декември тази година, понастоящем е финансиран едва на 38 процента.

Поискани са над 5 млрд. щатски долара за преодоляване на сирийската криза с нейните критични потребности от образование, здравеопазване и други услуги за децата и непълнолетните членове на приемните общности. Необходимо е да се предоставят повече средства за изграждането на здрави мрежи за идентифициране на деца бежанци в риск и осигуряване на подкрепа за тях и приемните общности.

Повечето средства обаче са само част от мерките за посрещане на нуждите на децата.

Необходимо е да се осигури възможност на децата и техните семейства за безопасно напускане на Сирия и границите трябва да останат отворени за сигурно преминаване. Лицата, които не изпълняват тези задължения по международното хуманитарно право, следва да носят пълна отговорност за своите действия, посочват двете агенции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови