Западните медии за розовите войници

Николаос Цитиридис 22 август 2013 в 11:14 10783 44

Наш читател държи днешния брой на най-четеният чешки вестник

"Гардиън", "Асошиейтед прес", "Хъфингтън поуст", "Скай Нюз" и "Ен Би Си Нюз" са само малка част от големите световни медии, които отразиха боядисването на паметника на Съветската армия в розово, чрез който инициаторите се извиниха от името на България за нахлуването в Чехословакия в нощта на 20 срещу 21 август 1968 г.

Тази сутрин най-четеният чешки всекидневник "Dnes" беше поставил на първа страница темата на вчерашния ден за порозовелите войници в центъра на София.

"Някои българи се извиняват за инвазията в Чехословакия", пише "Уол Стрийт Джърнъл". "Българите съжаляват, поне някои артисти така смятат", започва статията си изданието.

"България се извинява за инвазията в Чехословакия! Паметникът на Съветската армия порозвя" пише чешкият информационен сайт blesk.cz.

Британският "Хъфингтън поуст" информира: "Под фигурите на съветските войници, боядисани в розово през нощта от неизвестен артист, може да се прочете: "България се извинява".

Паметникът на червената армия в центъра на София от години разделя русофилите и анти-комунистите в България, които искат паметникът да бъде преместен, коментира "Скай Нюз".

Споделянията в социалните мрежи на статиите от цял свят са хиляди. Потребители във Фейсбук, Туитър, Гугъл +, ИнШеър, LinkedIn са видели розовите войници.

Коментарите под материалите за боядисания паметник обаче са далеч по интересни от информацията, която големите западни медии изнасят.

"Трябва да се извинят, че все още имат паметник свързан със Съветския съюз в града си", е един от коментарите под текста на "Уол Стрийт Джърнъл".

"Джордж не прощава на шибаните болшевики", пише потребител на чешкия zpravy.ihned.cz

Британски коментатори пък успяха да обърнат темата за розовия паметник в любимата за Острова тема за очакваните вълни от емигрантите от януари 2014 г.: "Българите са толкова отвратени от държавата си, че през януари ще ни налазят" пише потребител на "Хъфингтън поуст".

Това мнение получава отговор, че "британците са тези, които бягат в България и искат да се отърват от дъждовния остров".

Коментар в Туитър на Gretka Minarsch благодари на българите за това дело. "Чехите сме благодарни за това извинение. Беше важно да го разберем".

Вчера сутринта паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в розово с посланието "България се извинява" написан на български и чешки език. На 21 август се навършиха 45 години от инвазията в Чехословакия.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!