По тъмна доба мият розовото от паметника на Съветската армия

Симона Костадинова 22 август 2013 в 00:21 8469 107

Почистването на паметника на Съветската армия
Почистването на паметника на Съветската армия

По тъмна доба започна миенето на Паметника на Съветската армия, който днес осъмна боядисан в розово.

Миячите са въоръжени с маркучи и по техните думи са организирани от Форум "България - Русия".

Лидер на форума е Светлана Шаренкова, която организира измиването на паметника и преди 3 години, когато войниците от Червената армия бяха изрисувани като герои от комикси. Тогава акцията пак стана по тъмно, в малките часове на нощта.

Малко преди мръкване неколкцина бранители на паметника вече се пробваха да го почистят с парцали. Заради наближаването на протеста, а и вероятно заради неефективите си оръдия на труда, те се се отказаха.

Първият опит за почистване

Първият опит за почистване.

Оцветяването на паметника бе наречено акция "Извинение" и бе посветено на годишнината от влизането на съветските и българските войски в Чехословакия. Затова шествието в 69-ия ден на протеста бе предвождано от танк, премина през чешкото посолство и приключи пред Паметника на Съветската армия.

Днес следобед от кулата на паметника се откъснаха 7 мраморни плочи. От над 10 метра височина те се стовариха точно на мястото където обикновено седят хората. Веднага след това столичния кмет Йорданка Фандъкова издаде предписание до областния управител на София да обезопаси паметника. В предписанието не се казва нищо за евентуално почистване, което би следвало да е грижа на областния управител Росен Малинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!