Агроминистерството отсече: Петко Арнаудов остава горски директор

Милен Енчев 21 август 2013 в 18:07 3695 6

Петко Арнаудов. Снимка: БГНЕС (архив)
Петко Арнаудов. Снимка: БГНЕС (архив)

Новоназначеният директор на Държавното горско стопанство в Царево Петко Арнаудов отговаря на всички законови изисквания за заемане на длъжността – това е показала проверка на земеделското министерство по повод протеста на екоактивисти с искане за отстраняването му.

Според Закона за горите, директорът на ДГС, трябва да има придобито висше лесовъдско образование, степен-магистър и трудов стаж по специалността не по-малко от 3 години. Петко Арнаудов е инженер по горско стопанство от Лесотехническия университет София с над 17 години стаж в бранша, обяви министерството днес в прессъобщение.

Срещу Арнаудов няма образувани досъдебни производства и не е осъждан за престъпления от общ характер, за което са предоставени съответните документи, добавят от ведомството.

По съобщението личи, че „проверката“ на министерството е била формална и очевидно излишна в този си вид, тъй като всички тези факти са били вече известни на директора на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов, назначил Арнаудов в началото на август. От ведомството не отделиха и една дума, за да коментират опитите на Арнаудов в битността му на кмет на Царево по-рано за посегателство над горите, които вече е призван да управлява и опазва.

Арнаудов си спечели скандална слава през 2007 г. като кмет с опита си да заличи целия природен парк „Странджа“, в който попадат част от горите на сега повереното му горско стопанство. Причината бе желанието на кмета да лансира новия Общ устройствен план на общината, отреждащ хиляди декари по южното Черноморие за строителство на хотели и вилни селища. Тъй като черноморското крайбрежие южно от Царево обаче попада в парка, защитената територия бе пречка пред намерението. Арнаудов открито възнамеряваше чрез този устройствен план да узакони незаконното вилно селище „Златна перла“ в парк „Странджа“, независимо, че такава законова възможност не съществува.

Като кмет той има още едно тежко прегрешение спрямо горите. Чрез незаконна реституция (според решение на Бургаския окръжен съд от юли тази година) бившият кмет е отнел 20 000 декара държавна гора от същото ДГС Царево, което сега управлява, в полза на общината. Поради това общината сега трябва да плати съдебна такса по загубеното дело в размер на половин милион лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews