Пожарът край София е овладян, останаха малки огнища (снимки и видео)

OFFNews 21 август 2013 в 19:50 7949 27

Пожарът в Стара планина Снимка: Сергей Антонов
Пожарът в Стара планина Снимка: Сергей Антонов

Към 19.30 ч. пожарът в софийското село Локорско е овладян. Останали са само малки огнища, с които пожарникарите продължават да се борят. Очаква се да бъдат погасени до часове. 

Доброволците се отпращат, вече няма необходимост от помощта им.

По-рано две тежки машини и джипове на доброволци от форума "OFFRoad - Bulgaria" се включиха в гасенето на пожара. 

Над 220 души пристигнаха на място - пожарникари, горски служители, доброволци и местни жители.

Екип от 24 души от доброволческия отряд на общината, водени от кмета на Войнеговци, са успели да отдалечат пламъците от къщите в селото. 

Спасен беше човек, който в началото на пожара е бил в гората.

Вятърът се обърна и вече духа навътре към планината, и в момента няма опасност за къщите, съобщи шефът на пожарната служба в МВР Николай Николов.

На място бяха изпратени и 4 водоноски, видя репортер на OFFNews.  

Машините са изпратени в Локорско от "Софийска вода" заради прекъснатото тъкмо днес водоподаване към селото. Причината за спряната вода е сложен ремонт - изграждане на нова шахта и редуктор за налягане на водопроводната мрежа до местната помпена станция. Поради възникналия пожар обаче дружеството по спешност ще търси алтернативен начин за подаване на вода към мрежата и ще пусне водата до 22 часа, съобщиха оттам.

Огромният пожар пламна около 12.30 ч. в борова гора в подножието на Стара планина край Локорско. По последни данни на МВР, са засегнати 700 декара борова гора. Огънят е тръгнал от местността Поляните. Пожарът се е разгърнал във фронт около 1,5-2 километра. Огнеборците изсичаха просека в гората, за да не се допусне разрастването на огъня.

Вертолет от състава на ВВС и военнослужещи от Сухопътни войски се включиха в гасенето на горския пожар, съобщиха от Министерство на отбраната.

Вертолет от състава на Военновъздушните сили и два модула от военни формирования на Сухопътните войски помагнаха на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Двата модула са от състава на военни формирования 28 610- Горна Баня и 42600 – Мусачево.

Екипажът на вертолет Ми-17 излетя в 15:27 ч. от летище Крумово за извършване на полети за разузнаване и гасене на горския пожар.

Пожарът достига и до други две съседни села - Чепинци и Войнeговци. Огънят е сериозен и на място са 10 противопожарни екипа, съобщи по-рано днес шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

На място отиде и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя е поискала мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството да направи измерване на състоянието на въздуха. Причината за тревогата е, че високата част на Локорско е силно задимена. 

Въз основа на метеорологичните прогнози на БАН в цялата страна са обявени червен и оранжев код, указващи за засиления риск от възникване на силни и трудни за овладяване полски и горски пожари, обяви днес МВР. 

Предвид високия пожарен риск Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” предупреждава гражданите да внимават за мерките за пожарна безопасност и за стриктното спазване на забраната за палене на огън в близост до сухи треви и горски насаждения в идните дни. Небрежното пушене и използването на открит огън са сред опасностите, които не бива да бъдат допускани.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!