ДАЗД призова родителите да пазят децата си от протеста

Александра Маркарян 15 август 2013 в 15:39 5590 22

Протестът: ден 37 Снимки: Сергей Антонов
Протестът: ден 37 Снимки: Сергей Антонов

Държавната агенция за закрила на детето призова родителите си да помислят внимателно, преди да заведат децата си на протест.

Становището на ДАЗД е публикувано днес на сайта ù - ден преди извънредното заседание на парламента заради президентското вето, когато се очаква около НС да има голям протест.

"Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните малчугани в протестите", пишат от подопечната на Министерския съвет агенция.

В ДАЗД все пак признават, че децата имат граждански права, включително правото да протестират и "да получават своите уроци по демокрация", но, подчертават от агенцията, "това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им".

"Децата и младите хора трябва да бъдат защитени от негативните страни на протестите чрез общите усилия на всички ангажирани лица - на родителите и на всички останали отговорни институции, на органите за закрила, на законодателната власт чрез съответните належащи нормативни промени."

От агенцията дори призовават "всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор от страна на родител или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните" веднага да сигнализира полицията или органите за закрила на детето. От ДАЗД гарантират, че в такъв случай органите ще се намесят "незабавно" и "регламентирано".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!