ВАС решава дали да обяви кои банки мамят с лихвите

Александра Маркарян 13 август 2013 в 14:54 5735 19

Веселин Златев, председател на КЗП. Снимка: БГНЕС
Веселин Златев, председател на КЗП. Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще има последната дума в спора дали да бъдат обявени имената на банките, чиито общи условия и съответно договори за кредити съдържат неравноправни клаузи.

Причината, е че Комисията за защита на потребителите е обжалвала решението на Административния съд в София, който на 26 юли постанови, че КЗП трябва да огласи имената им. Съдът отсъди в полза на жалбоподател, оспорил отказа на КЗП да разкрие тази информация.

Спорът се завърза след мащабен анализ на КЗП, който показа, че 24 от 25 банки нарушават правата на клиентите си, включвайки неравноправни клаузи в договорите им за кредит. В най-честия случай банката "си разрешава" да увеличава лихвения процент по свое усмотрение, криейки се зад твърде общата формулировка "промяна в пазарните условия".

"Решението вече е обжалвано. Основният проблем е, че самият Административен съд има противоречива практика. Заведени са половин дузина дела като това. Две са приключили - по едното жалбата е уважена, по другото дело за частично отказана информация - отхвърлена", коментира за OFFNews председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.

"Ние нямаме съгласие от банките те да бъдат оповестени. А законът забранява обществена информация, свързана с търговски интереси, да бъде оповестявана, ако няма съгласие. Единственото допустимо изключение, според закона за достъп до обществената информация, е за случаите, в които държавните интереси налагат това. Държавните интереси могат да бъдат свързани с разкриване на корупционни схеми или с прекомерна употреба на държавна власт", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!