Из делниците на един луд (5 – 9 август)

Тони Филипов, д-р 11 август 2013 в 17:28 17715 19

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 5 август

Министър Стойнев отбелязва в доклада за енергетиката у нас, че само за първото тримесечие на 2013 г. токът от ВЕИ бележи ръст от 51.2%. Значи вече почти сме изпълнили изискването на ЕК до 2020 г. 16% от тока ни да е от ВЕИ. "Близо 80% от централите, вика министърът, използващи вятърна и слънчева енергия в страната, са въведени в експлоатация в периода 2009 - 2012 г. За този период са присъединени общо 1563 MW.”

Демек, сърдете се на ГЕРБ. Което си е така. Обаче! Министърът се прави на разсеян за това кой направи закона за ВЕИ, кой прие цените и гарантираните договори за 25 г. напред. С една дума кой подготви почвата за далаверата. И за да е коректно всичко, трябва да се каже колко от тези мощности са на наши другари, колко на техни другари…

Бизнесменът Кирил Домусчиев коментира пред „Стандарт”: „Аз не виждам нещо да се е променило! Запазиха се лобистките интереси в енергетиката, особено на износителите, които ще продължат да изнасят най-евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Запазиха се интересите на всички депутати, които имат инвестиции във фотоволтаици. Изобщо това лоби на инвеститорите във ВЕИ е много силно, а високите сметки за тока, от които печели то, ги плащаме всички ние. Така че с промените в Закона за енергетиката и с това символично намаление на цената на електроенергията само се опитаха да замажат очите на хората.”

Не се опитаха! Замазаха ги! Но това си е проблем на хората. Насила не можеш да отвориш очите на никого. Трябва той да иска поне малко…

И докато ВЕИ-тата просперират, "Козлодуй" е на загуба” от дейността си за пръв път в 40-годишната си история, пише „Труд”. Това показвал отчета на дружеството за първото полугодие на 2013 г., преминало под управлението на кадъра на ГЕРБ. И три атомни централи да имаме, и от трите ще откраднем тока. Те де, ние какво, ние само плащаме…

Между другото стана ясно защо се наложиха промените в правилника на МИЕ и отварянето на щат за пети зам.-министър. Търсело се добро място за заслужил деятел на ДПС. Та от петък Юнал Тасим вече е заместник на Стойнев. Интересна подробност е, че през 2009 г. тогавашният вицепремиер от БСП Плугчиева го обвини в корупция. Депутатът Тасим, заедно с червения Стоян Проданов „спечелили” 3 държавни поръчки на стойност над 1,6 млн. лв.

Ако не знае човек може да си помисли, че ДПС саботира правителството. Заради тяхната наглост хората са вече втори месец на улицата. Да се чудиш на червените как не се сещат, че всичко на техния такова се пише… Имам предвид тефтер… Накрая депесарите пак ще им бият шута („Аз раздавам порциите…”) и те ще останат с пръста в устата. Даже не и в устата…

„Шпигел” пише за щуката на Путин. И покрай това коментира, че обичал да се снима гол до кръста и да демонстрира перки. „Винаги, когато времето позволява, президентът съблича ризата”, отбелязва „Шпигел“. И задава въпрос: „Какво ни казват всички тези снимки за сексуалната ориентация на Путин? "Може би той е гей?

Владимир Владимирович Путин.Владимир Владимирович Путин.

 

Защото, разсъждава списанието, обикновено снимки с подобна преливаща мъжественост се снимат за плакати, които хомосексуалистите окачват на стените си в спалнята. Това, че Путин твърди, че е против хомосексуализма и категорично не го приема, не значи нищо. Напротив. Хомофобията, която по нищо не се различава от другите фобии, често се оказва дълбоко вкоренен страх от собствените дълбоко потискани влечения. Това е азбучна истина в психологията…”

Да сме наясно, само ви информирам. Дума не съм добавил от мене си.

Вторник, 6 август

Борисов коментира с половин уста изказването на Вежди Рашидов, че ГЕРБ е толерирало КТБ, за да има медиен комфорт от страна на вестниците и телевизиите на Пеевски: „Да, тогава всеки имаше нужда, както и сега... Кой политик не обича да не го атакуват медиите?" От несвързаните обяснения на премиера се разбра също, че бил извадил от КТБ някакви "300 милиона". Малко светлина върху този казус хвърлят разговорите по Скайп на главната на „Труд” Светлана Джамджиева и собственика Огнян Донев с дата 7.08.2012 г. Джамджиева докладва на Донев след среща с Бойко: „Няма интерес към Софарма – това да ти го предам. Тук уточних, че не си ме изпратил ти при него. Нищо – пак да ти го предам. Прибрал 300 млн. от Цв. В. (Цветан Василев), който вече няма достъп до него, макар че Делян – не знам Добрев или Пеевски, се опитал да го моли за среща… Човек или трябва да е банкер, или да се занимава с медии – не може и двете заедно.”

Джамджиева докладва още, че Борисов ѝ споделил, че няма интерес от вестниците на Пресгрупата, а само от сградата на Полиграфическия комбинат. Смятал той да я вземе и после да я продаде на държавата, за да се настани там съдът: „Стори ми се, обобщава Джамджиева, че това ще е неговата придобивка от сделката…”

И комисията на Венци Лаков ни занимава с два килограма фъстъци, които премиерът изял по време на полет. Театър, братя, театър ни разиграват тия маймуни!

Министър Йовчев ще закрива полицейския СОД ("Сигнално-охранителна дейност"). По информация на в. „Труд” 10 000 охранявани обекта, 25 млн. годишна печалба. Някой другар ще влезе в бизнеса с летящ старт.

„Вятър отвя български делтапланерист в Македония”, съобщава македонският "Вечер". На 2 август българинът полетял от Кюстендил, но се извила буря и той кацнал в една ливада в околностите на Делчево. Още същата вечер македонската полиция го предала на българските власти. И изобщо не бил бит. Културна работа, а не като ония рогачи от Коиловци, които пребиха групата френски делтапланеристи, щото ги взели за цигани, които ще им крадат сеното. А македонците с пръст не пипнали нашия разуз… нашия човек.

На днешния ден през 1890 г. в затвора Обърн в Ню Йорк за първи път е екзекутиран човек с електрически стол. Много хора погрешно смятат, че първият електрифициран стол е дело на Томас Едисон, но това не е така. Едисон просто е бил фен на идеята и разпалено убеждавал властите да приемат стола на въоръжение. Това достижение на човечеството е дело на зъболекар. Както между впрочем и гилотината е дело на лекар, д-р Гилотен. Според някои източници само идеята била на д-р Гилотен, а първият действащ модел бил направен от д-р Антоан Луис, секретар на Хирургическата академия и немския майстор на клавесини Тобиас Шмид.

Гилотината в действие.Гилотината в действие. 

Докторите най-добре знаят как се убива безболезнено, но ефективно. През 1881 г. щатът Ню Йорк създал комисия, която да открие нов, по-хуманен метод за екзекуция от обесването. В комисията бил и зъболекарят д-р Алфред Саутуик, който предложил концепцията си за електрическия стол. Първият човек, екзекутиран на него, се казвал Уилям Кемлер и бил осъден за убийството на жена си. На няколко пъти му пускали по 2000 волта, но той се заинатил и цели 8 минути се съпротивлявал. Било грозна гледка, която в никакъв случай не правела чест на откривателя. Обаче д-р Алфред Саутуик оценява високо опита: “Това е кулминацията на десетгодишна работа и учение. От днес ние живеем в една по-силна цивилизация.”

Между другото, навремето гилотината също е била приемана като голямо достижение на демокрацията. До тогава бедните ги бесели, а към богатите прилагали „по-хуманната” мярка обезглавяване. С гилотината бедните и богатите вече се третирали наравно.

Електрическият стол си остава най-използваният метод в САЩ до 1980 г., когато на свой ред е изместен от „по-хуманната” смъртоносна инжекция. Изобщо в Америка се хвърлят много усилия за да се изнамират все по-хуманни средства за индивидуално умъртвяване. Всъщност, не само индивидуално… Сетих се, че на днешния ден преди 68 г. американския бомбардировач пуска над Хирошима първата атомна бомба, наричана на галено "Малчугана". Разсекретени архиви показват, че и англичаните са дали съгласието си за безсмисления ядрен удар над победена Япония. Но в името на справедливостта, трябва да кажем, че атомната бомба не е дело нито на лекар, нито на зъболекар.

Ей, да ви се похваля. Таман се стягахме с булката да идем за някой и друг ден на селски туризъм в родното на д-р Филипов село Ивайло и хоп, получавам имейл от офиса на Майкрософт (Microsoft Corporation Sweepstakes Promotion, Customer Service). Имейлът ми печели от лотарията награда от 350 000 евро. И лаптоп „Тошиба”. Това ми го съобщава лично Mr. James Marshall, Foreign Transfer Manager. Лелей, чак не ми се вярва… Тая вечер ще седнем да ги наместим тия пари. Малко на влог, малко на децата, може би да отскочим до Кушадасъ за някой ден… Не е верно, че пари само при пари отиват. Понякога и на сиромасите им идва късмет!

Сряда, 7 август

„Дачо на Софка се ожени за доведената си сестра”, съобщава кореспондентката на „Стандарт” във Враца Райна Тошева. Бащата на Дачо Петър е първият мъж на Софка. Тя има от него син – Лоренцо. Софи изостави Петър, защото се залюби с Дачо, доведения му син. Изоставеният Петър се оженил за майката на Галя Елица и покрай тях и младите се залюбили и се взели. Всъщност, те дори вече имали бебе, което е само с няколко месеца по-малко от вуйчо си, който е син на бащата на Дачо и майката на жена му… Сигурно не всичко ви стана ясно, но, както справедливо отбелязва Райна, „сложно е”.

Младоженците Дачо и Галя. Сн. „Стандарт”.Младоженците Дачо и Галя. Сн. „Стандарт”.

И понеже стана дума за сиганските работи… „Мамят летовници с изпуснати ябълки”, съобщава „Стандарт”. Братята индобългари естествено. Макар че вече не е чак толкова естествено… В смисъл, че и някои българите мамят, доста българи… Та братчедите се правели на продавачи на плодове и зеленчуци по морето. Набелязвали си някой залюхан чужденец, блъскали се нарочно в него и разсипвали кошницата със стоката, след това вдигали на льольото истеричен скандал и на пиджин (цигано-английски) искали да им се заплатят щетите. Повечето туристи плащали на място, само мир да е.

Безкрайна е „хайдушката евристика” на братята индобългари. Всеки сезон нов номер. То не беха леководолази, не беха чейнчаджии, какво ли не беше… И все пак любим ни е номерът от лято 2002. Тогава се правеха на ваксаджии. Един индобългарин върви и с една четка мацва с гадна боя обувките на чужденците. След него върви ваксаджия, който ги кара да свалят обувките, та да ги лъсне. И верно ги лъска, ама ги връща само срещу 20 лв., иначе боси по асфалта... А асфалтът нагрят до втечняване. И чужденците даваха по лев на градус само да не им изгорят стъпенките.

Четвъртък, 8 август

А сега малко на литературни теми. В Русе осъдили поетесата Марияна С. да плати 9000 лв. на читателя Даниел З., защото го наръгала с кухненски нож. А тя го наръгала, щото Даниел не искал да слуша стиховете ѝ. Мариана и Даниел отишли на гости на общи приятели. Хапнали, пийнали, Марияна почнала да чете стихове и а да спре, а да спре… не спира. Даниел се опитал на няколко пъти да я прекъсне, заради което получил нож в гърдите. Напълно го разбираме Даниел, ние също мразим да слушаме поет да си чете стиховете. Някой беше казал, че поет, който чете, изглежда като готвач, който яде. Неприятно е.

Ние все се сърдим, че нашите орки ваканцуват дълго, ама вижте как ваканцуват германските, украинските, руските… Нашите се явяват сред най-работните. Диаграма „Труд”.Ние все се сърдим, че нашите орки ваканцуват дълго, ама вижте как ваканцуват германските, украинските, руските… Нашите се явяват сред най-работните. Диаграма „Труд”.

Бойко ще прецака ваканцуването на депутатите. 77 народни представители от групата на ГЕРБ внесли подписка с искане да се свика извънредно НС, което да вземе отношение по ветото на президента за актуализацията на бюджета. Според Правилника за дейността на НС Миков е длъжен да го свика в рамките на една седмица. Тайната мисъл на герберите вероятно е, че като се върнат депутатите, ще се върнат и протестиращите. Бойко даже призова всички партии от Реформаторския блок да се съюзят с ГЕРБ в общ фронт срещу БСП и ДПС, да ги свалят и да управляват заедно. Обаче Кунева бързо му охлади ентусиазма: „Ръководството на ГЕРБ има да извърви дълъг път на промяна, за да покажат, че са нещо различно от БСП, ДПС и Атака.“

Според нас няма толкова дълъг път.

Турски учен твърди в доклад на бюрото за проверки, което е пряко подчинено на министър-председателя, че четиримата турски инженери по военни технологии, намерени мъртви през последните години, може да са били убити или тласнати към самоубийство чрез телекинеза (способност за придвижване на предмети със силата на мисълта). Неотдавна турски журналист предупреди, че определени сили се опитват да убият премиера Реджеп Тайип Ердоган с помощта на телекинеза.

Може. Имахме случай на телекинеза на село преди години. Един Андзоки едва не уби тъща си. Между него и тъща му възникна екзистенциален спор: тъща му била запален фен на „Дързост и красота”, а той бил решил да гледа мача. Освен това Андзоки бил и на шест бири. Тъщата непрекъснато превключвала на сериала… Той направил няколко строги бележки, ама тя перде. И после пред милиционерите Андзоки обяснил, че изобщо не разбрал как телевизорът се стоварил върху главата на тъщата… Слава Богу, оцеля женицата. Андзоки вика, че само дето не чувала, ама, вика, тя и преди това толкова чуваше какво ѝ говоря…

Петък, 9 август

„Една бира на ден е задължителна”, пише „Новинар”.

Е те такова точно задължение чаках! Подчертах дописката с червен флумастер и я оставих на видно място, та който се интересува да прочете… Не че сега се лишавам, но все си е друго да ти е задължение. Ще си пия отговорно и ще си укрепвам костите, ще намалявам с 30% риска от сърдечни заболявания, ще си нормализирам кръвното, ще вдигам нивото на добрия холестерол, ще предотвратявам камъни в бъбреците и диабет, ще укрепвам мозъка... И всичко това, Господи, докато си правя кефа! Колко ли са платили производителите на бира, за да се окаже толкова полезна?

„Оргазмът е по-добрата тренировка за мозъка от судоку и кръстословици” съобщава „Труд”. 72-годишният оргазмолог проф. Бари Комисарук, който изучавал проблема от 1960, рекъл, че "сексуалната кулминация дава на мозъка една много добра тренировка, по-добра от която и да е друга…" Защото мисловните упражнения влияели само на отделни дялове на мозъка, докато огромният приток на кръв към мозъка при оргазъм го активирал изцяло.

Ало, пенсиите, не знам как ще ви се извинявам сега. Колко пъти сме ви писал, че кръстословици и судоку са най-доброто лекарство срещу старческата деменция и сега ще се окаже, че имало и по-добро… Като се върна назад, гледам, че съм ви съветвал и стихове да заучавате… Щото и аз като вас все слушам докторите. То не беха български, то не беха американски, германски, какви ли не учени се изказаха, че кръстословиците забавяли стареенето на мозъка. Не че сте си навредили, ако сте ме послушали. Но изниква въпросът за пропуснатите ползи. Или вече не изниква?

Истината е, че всичко е строго индивидуално. На един едно помага, на друг друго. Ние за това прилагаме по няколко терапии едновременно и се получава синергия. Понякога, де… В случая обаче имаме известни съмнения, че е възможно да се решава кръстословица по време на оргазъм. Всеки сам да си прецени…

Пък друго изследване, на университета на Ексетър, цитирано от "Дейли Телеграф", показало, че кръвта на човека издавала дали е богат, или беден. В смисъл, че разкривала неговия социално-икономически статус, както казват на село. Например в кръвта на богатите имало по-големи количества живак и арсен, защото консумирали повече риба и миди. Общо 9 съединения в кръвта показвали по-охолния начин на живот – освен арсен и живак също талий, перфлуороктанова киселина и т.н. Докато в кръвта на бедните пък имало повече тежки метали и съединения, свързани с пушенето.

Още древните са казали: „Ние сме това, което ядем.” Много тъжна констатация, като имаме предвид какво ядем и какво пием…

„5-звезден хотел пробутва на млекари сирене менте”, пише „Новинар”. Членове от асоциацията на млекопроизводителите отседнали в луксозен хотел на база All inclusive. И нали са специалисти, установили, че сиренето в шопската салата било продукт от растителни мазнини. Каква ирония, а? Когато всичкото сирене в една държава е от палмово масло, естествено е и на членовете на асоциацията на млекарите такова да сервират, не ли? Отвсякъде ни дебнат алхимици, които превръщат неядливи продукти в ядливи...

Не мога да ви кажа откога Господ иска молбите писмено. Сн. в. „Сега”.Не мога да ви кажа откога Господ иска молбите писмено. Сн. в. „Сега”.

По повод Преображение Господне оня ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" дедо поп отслужи молебен за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ. Ето това ни трябва – нравствено преображение на народа. На целия народ! Щото ние един на друг си правим живота ад. Дето се вика, адът това са другите… българи.

И на края едно уточнение. По повод съвета ни към Кедъра никога да не се извинява за шегите си един читател ни упреква в непоследователност. „А вие, вика докторе, колко пъти се извинихте на Евгени Минчев за това, че написахте, че той е единственият лорд, спечелил титлата с гъза си?” Верно е, извинихме се много пъти, не сме ги броил, но над десет пъти. Но това не беше шега, това беше истина. И ние се извинихме, че сме си позволили да кажем истината. Това е различно. Не ли?

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!