Отлагат цифровизацията неясно докога, ЕК внесе делото срещу България

OFFNews 06 август 2013 в 18:12 4790 9

На хората с право на помощи за отопление държавата ще даде по 60 лв. за т.нар. set-top box. СНИМКА: sxc.hu
На хората с право на помощи за отопление държавата ще даде по 60 лв. за т.нар. set-top box. СНИМКА: sxc.hu

Отлагането на цифровизацията на ефира не е включено в дневния ред на утрешното правителствено заседание, въпреки че се очаква до броени дни да бъде обявена новата, по-късна дата за изключване на аналоговия сигнал. Досега се предвиждаше това да стане на 1 септември 2013 г. 

През последните седмици усилено се заговори, че този краен срок няма да бъде спазен и отново ще бъде променен. Най-наложителната причина за това е, че се забави конкурсът за набавяне на ваучери за безплатни декодери на социално слабите и така около половината от имащите право на декодер хора няма как да си ги получат.

В медиите се спрягат различни нови дати  за изключването на аналоговата телевизия - 1 декември, 1 януари, 1 март и др. 

Отлагането на цифровизацията бе потвърдено, макар и не в прав текст, и от интервю на транспортния министър Данаил Папазов пред БНР. По думите му аналоговият телевизионен сигнал ще бъде изключван поетапно в различните региони на страната след 1 септември. Планът за цифровизацията предвижда поетапно изключване, но в периода 1 март-1 септември.

 

От 1 август чрез пощенските клонове започна раздаването на ваучери за декодери в регионите, за които конкурсите за вериги доставчици вече са проведени (Северозападен, Североизточен и Южен Централен). С ваучера хората трябва да отидат до избраните с държавен конкурс търговци на техника и да си вземат устройство, като талонът покрива до 60 лева от стойността на декодера. От Министерството на транспорта обещават в изключително кратък срок, до края на този месец, да финализират конкурса и в останалите три региона. Съмнително е обаче, че малкото оставащи дни до 1 септември ще са достатъчни да се избере верига магазини, която да се снабди с устройствата, а в това време социално слабите да си вземат ваучерите, да се си купят декодери и да си ги инсталират. И това само в случай, че никой не обжалва конкурса.

В същото време справка в регистъра на Съда на европейските общности показва, че Еврокомисията вече е завела дело срещу България за неизпълнение на задължения от държава членка и по-конкретно - за нарушена конкурентна сред при избора на операторите на мултиплекси за цифрова телевизия. Делото е било заведено на 2 юли и още не е насрочена дата за гледането му. Ако бъде намерена за виновна, страната ни може да търпи солени санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!