Първият протест в света - още в древността и заради пари

OFFNews 06 август 2013 в 11:17 6054 6

Руините на Даир ел-Мадина днес
Руините на Даир ел-Мадина днес

Протестите имат своите корени още от дълбоката древност.

Оказва се, че "изобретатели" и пионери в тази област са египтяните - първият бунт срещу властта, записан в историческите дневници, е бил в древен Египет. Той бил организиран от недоволните строители и работници на строежа на пирамидата на фараона Рамзес III през 1152 г. пр. Хр.

Причината за недоволството на древните египтяни от село Даир ел-Медина е било забавянето на заплати, а начинът, по който са протестирали работниците, е бил забавяне и понякога - спиране на работата.

По-голямата част от заселниците на Дари ел-Медина се занимавали със строежа на Египетските пирамиди, но за разлика от други работници, жителите на селцето не били роби, а свободни хора и именно за това те възроптали срещу своя фараон.

Древното име на Даир ел-Медина е било Сет Маат, което означава "Мястото на истината", а работниците и жителите на селото се наричали "слугите на истината". Името Даир ел-Медина дошло по времето на християнската ера, когато храмът на египетската богиня Хатор бил превърнат в църква и приел арабското име Даир ел-Медина, което значи "манастирът на града". Името на християнския храм било прието и като име на населеното място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews