Откриха мъртви двамата затрупани миньори (обновена)

OFFNews 02 август 2013 в 09:20 10007 15

Мина Ораново.
Мина Ораново.

Затрупаните на 16 юли миньори Иван Лазаров (35 г.) и Николай Михайлов (42 г.) бяха открити мъртви в рудник "Ораново". Така жертвите след срутването стават четири. Пети миньор загина в мината вчера след инфаркт. 48-годишния Асен Грънчаров почина, докато помагаше при транспортирането на електромотор, който да замени аварирал по време на спасителните дейности.

"Намиращите се на коловозите на ж.п. линията полицаи получиха обаждане по телефона, след което в 9,07 ч. локомотивът влезе с пълна скорост в тунела". Така агенция БГНЕС описва момента, в който спасителните екипи съобщават, че са намерили телата на двамата миньори.

В 9,45 ч. началникът на рудника Валери Манов даде брифинг на бариерата на рудника. След като увери, че близките са информирани, той заяви:

"Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти. Няма да подам оставка".

По думите му двамата да загинали, след като са били пометени от кална вълна. Смъртта им вероятно е настъпила почти веднага, каза Манов. Не е имало място, където миньорите да се скрият, а галерията е без изход. Телата са открити наполовина затрупани, наполовина открити. Продължава изравянето им в галерията. На помощ са извикани още две групи от рудника в Бобов дол. След изваждането им ще бъдат откарани в болницата в Благоевград.

Собственикът на мината ще плати погребенията.

"Това са колеги и приятели. Съжалявам за всичко това, което се случи", каза Манов.

"Хората, които работиха, са герои. Може би звучи пресилено, но те рискуваха живота си. Това е рудник, там не може да се предположи какво ще стане", каза още Манов. Спасителните екипи и миньорите работиха без почивка.

Кметът на Симитли свиква извънредно заседание, за да бъде обявен 3-дневен траур. Toй започва от днес.

Възможно е да бъде прекратена концесията на рудника. В него са били допуснати множество нарушения. В това бе категоричен министърът на икономиката Драгомир Стойнев, който и тази сутрин потвърди, че е може да се стигне до разваляне на концесията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!