Красен Станчев: Орешарски не прави гафове, това е част от мисията му

27 юли 2013 в 15:15 16841 37

Красен Станчев, председател на АПИ.
Красен Станчев, председател на АПИ.

Във връзка с новината от вчерашния пленум на БСП, че кабинетът "Орешарски" ще рестартира проекта АЕЦ Белене, Антиправителствената информационна служба - Noresharski.com, се е свързала за коментар по темата с икономиста Красен Станчев, председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Как оценявате мотива на премиера за рестарта на Белене, а именно „Това е начин България да не загуби 2,4 млрд. лв“?
Като икономически фалшив аргумент: това е решение да се спестят 2.4 милиарда лева, но да се загубят 10 милиарда евро, като 6 от тях бъдат платени на РОСАТОМ. При това първото число и максималното, второто минималното. Още от предизборната кампания той твърдеше, че делото с РОСАТОМ е загубено. Всъщност още преди да е започнато, той заяви, че ще го предаде на ищеца, ако спечели изборите.

Нека припомним за пореден път каква е най-оптимистичната оценка за това колко ще струва този проект?
Най-ниската оценка е от анонимния сайт за енергийни политики, използван от БСП – PowerEconomics: от 7.8 до 9.7 милиарда евро (според тяхна оценка от 14 август м.г.).

А най-песимистичната?
29 милиарда лева, на Булат Нигматурин бивш дългогодишен зам.-министър на атомната енергетика на Руската Федерация. РОСАТОМ е същото това министерство, пререгистрирано като държавна компания.  Оценката от април 2011 г., тя е близка до песимистичния сценарий на HSBC (март 2012 г.). Разликата в методиките е, че HSBC дава алтернативни стойности на цени за разрешителни за СО2. Колкото по-ниски са тези цени, толкова повече са реалните разходи за „Белене”. (А те наистина са исторически най-ниските.). При Нигматулин има опит за оценка на загубите за други подотрасли в енергетиката и от забавяне и корупция. Нашата, на Института за пазарна икономика, оценка от 28 март 2011 г., е за 11.4 милиарда евро при пресмятане на пропуснати ползи (за други отрасли), но без сметки по оскъпяването поради „Фукушима”, традиционните забавяния и корупция.

Какво означава проект като "Белене" за държава като България в чисто геополитически план?
България произвежда толкова електроенергия на човек от населението, колкото Русия (но без руските залежи от ресурси). Рестартирането на „Белене” би означавало, че в България е въведен аналогичен на руския приятелски капитализъм и начин на управление на икономиката и обществото. С тази разлика, че тук приятелите капиталисти няма да са българи, а приятели на Владимир Путин. Те не могат да бъдат обвинявани, че търсят влияние и печалби в България. Проблемът е в услужливостта на шепа български политици и водачи.

Защо България няма нужда от "Белене"?
Защото до 2030 г. потреблението е гарантирано от съществуващите мощности, при удължаване на живота на „Козлодуй. Защото изграждането на „Белене” означава фалит на БЕХ и НЕК, изкупуването им от кредиторите на „Белене”, затварянето на „Козлодуй” и почти всички централи, работещи с местен ресурс.

Може ли да ни споделите вашата собствена класация на гафовете на това правителство.
Това, което виждаме, не са „гафове”, не са случайни грешки на неопитни експерти или политици в прощъпалник. Това, което виждаме, е мисия. Тя се състои в изграждането на приятелски капитализъм за интересите на руски държавни компании и техните помощници в България. За целта средствата на регулирането и обществените поръчки не са достатъчни. Разликата от предишни управления, че трябва да се мине към заграбване. Трябва да се използват силовите структури, да се назначават кадесари на ключови длъжности, да се води политика, която кара чуждестранните инвеститори да изчакват или заобикалят страната, докато тук – вследствие на неразумното управление – активите поевтиняват, народът обеднява, управлението затъва в непрозрачност и популизъм. Парламентът и класическите демократични процедури са просто мизансцен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!