Президентът наложи вето на текстове от Закона за СРС

Юлиан Христов 25 юли 2013 в 16:12 2788 5

Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu
Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на част от текстове в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС).

Държавният глава не е съгласен с някои от правомощията, които законът дава на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС (НБСРС). С тях то може да изисква допълнителна информация и дава указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС. Според президента тези разпоредби позволяват недопустима намеса в работата на разследващите органи и на съда, което е в нарушение на конституционното разделение и независимост на властите.

Според държавния глава тези текстове допускат възможността Бюрото да контролира органите на досъдебното производство, което освен че представлява намеса в разследването, дава и достъп до информация, събрана в хода на разследването.  "Считам, че не е допустимо нито да се изисква „информация“ от лица, които са магистрати или са разследващи органи, нито да им се дават задължителни „указания“. Осъществяването на дейността на разследващите органи, прокурорите и съдиите се реализира въз основа на закона и вътрешното им убеждение. Създаването на предпоставки за зависимост или влияние от задължителните указания, преценката и насоките от други държавни органи и длъжностни лица е в противоречие с конституционен императив, изведен в разпоредбата на чл. 117, ал. 2 от Конституцията", коментира президентът.

Държавният глава се аргументира с факта, че действащото законодателство изисква разследващите органи и съдът да вземат решения самостоятелно и по вътрешно убеждение. Въвеждането на законодателна възможност един орган извън съдебната система да се намесва във формирането на вътрешното убеждение на магистратите, застрашава независимостта на съдебната система и може да затрудни значително нормалното функциониране на тези органи, пише в мотивите. 

Според президента текстовете дават възможност Парламентът също да контролира съдиите, разследващите и прокурорите. Създаването на парламентарна комисия, която да следи за контрола на използването на СРС има правомощията да привиква на изслушване органите, които разрешават и прилагат СРС. "Използване на специални разузнавателни средства по досъдебно производство, се подава писмено мотивирано искане от наблюдаващия прокурор до председателя на съответния окръжен съд, военен съд, апелативен съд или до председателя на специализирания наказателен съд. По този начин не може да се запази независимостта на съдията, прокурора и разследващите органи и се накърнява вътрешното им убеждение", смята президентът. 

Като цяло държавният глава е съгласен с изнасянето на службата за подслушвания от МВР, като според него това води до разделяне между заявителя и изпълнителя и съответно до предотвратяване на незаконно подслушване. Въведената финансова обвързаност, с която заявителят на СРС ще плаща за използването президентът, също е отчетена като допълнителна стъпка, тъй като това гарантира прилагането на СРС само когато е наложително.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови