БСП: Само в арабския свят подават оставки под натиск на 2000 души

Елица Мартинова 24 юли 2013 в 19:37 14415 58

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

"Само в арабския свят правителствата подават оставки под натиска на 2-3 хиляди души. Ако сега властта поддаде под натиска на толкова хора, това значи, че влизаме в една спирала и следващото правителство ще бъде свалено по същия начин".

Това заяви в официално изявление за медиите червеният депутат Янаки Стоилов след извънредния пленум на БСП. Той бе категоричен, че не може да става дума за оставка незабавно. По думите му характера на властта не се променя чрез протести.

"Смятате ли, че няколко хиляди души, а не няколкостотин хиляди и милионите в страната, които участват в изборите и могат да предизвикат референдум, стоят с по-голяма тежест в политиката, отколкото останалите", попита риторично  червеният депутат.

Намек за избори през май 2014 г.

Стоилов все пак не изключи възможността да има предсрочни избори през май догодина. Той дори посочи, че на пленума в края на седмицата БСП ще обсъди нов план на кабинета, който ще съдържа краткосрочни мерки до пролетта на 2014 г.

"Ще разгледаме нова проектопрограма на кабинета, преди тя да бъде внесена в Народното събрание. Смятаме, че в тази програма трябва да има по-близък хоризонт - до началото на пролетта, в който да са разчетени конкретни мерки. След като отчетем резултатите от този етап и обстановката в страната, тогава вече можем да обсъдим дали и как действията на парламента и на правителството да бъдат продължени", каза Стоилов, намеквайки, че БСП се готви за избори през май.

БСП не приемат ултиматума "Оставка или кръв"

Червеният депутат отбеляза още, че протестите са променили драстично характера си и от спонтанни и мирни в началото вече прилагат насилие с цел да поставят дилемата "Оставка или кръв". Той обаче посочи, че от БСП не приемат този ултиматум и ще продължават да настояват за поддържане на гражданския мир. 

Според Стоилов зад протестиращите личат олигархични кръгове, "които може би имат колебание дали властта, която са имали досега, ще продължи". По думите му днес има много желаещи, които искат да си присвоят лозунга на БСП - да върнем държавата на хората. Стоилов все пак призна с недомлъвки, че назначението на Пеевски за шеф на ДАНС е било отклонение от този път.

"Разбира се, имаше отклонение от този път, за които хората основателно протестираха, но сега не всички, които издигат тези претенции са най-автентичните говорители по темата", предупреди Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!