Вивиан Рединг: Искам да ви чуя (видео)

OFFNews 23 юли 2013 в 09:29 7033 17

Вивиан Рединг.
Вивиан Рединг.

Искам да ви чуя, каза на български език зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, в обръщение към участниците в дискусията по инициатива на Европейската комисия "Граждански диалог". 

OFFNews предаде на живо обществената дискусия, която се провежда в Централния военен клуб в София. Рединг е в България от вчера и не скри, че симпатизира на протестите.

Според нея 28% от европейците смятат, че гласът им се чува.

Рединг благодари на протестиращите за топлото посрещане пред сградата на Военния клуб. "Благодаря на всички тук и за положителното чувство на хората, които искат да променят бъдещето си към по-добро", каза тя.

Тя обясни, че едва една трета от хората знаят какво е да си европеец. "Обикновено политиците говорим, говорим, говорим и след един час имате право да ни ръкопляскате, а ние си отиваме. Трябва да отидем при гражданите и да им дадем възможност те да се изкажат, а ние политиците да отговорим на въпросите им", каза Рединг. 

Тя обясни, че бюджетът на ЕС е солидарен и едва 5% от тях отиват за администрацията в Брюксел. Останалите пари отиват за развитие на икономиката на страните.

"Обществото задаваше въпроса дали „Радка пиратка” не измести „Върви народе възродени”. Вие виждате един възроден народ, който иска обратно своята държава", каза на свой ред президентът Росен Плевнелиев, който участва в откриването на инициативата. "2013 година е годината на българското гражданско общество. Гражданите излязоха да зададат посоката на политиците, на гражданското общество. Няма нищо лошо в това гражданите да са на улицата, защото те задават посоката. Днес основното задължение на политиците е да чуем, нищо повече, да чуем вас, вашия дневен ред, народът е този, който посочва посоката, този, който изисква и очаква”, посочи президентът.

Силната демокрация иска силна съдебна система. Корупцията изяжда демокрацията. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Двете в едно ги няма, заяви Вивиан Рединг в отговор на въпроси от залата. 

Младеж от залата заяви, че според него Европа е солидарност, но той желае по-различен тип помощ - да следят какво прави правителството и грешките на правителството. Ако държавата ни е независима, а нашите управници са зависими, тогава и държавата ни не е независима, зави младежът. „Кой отговаря за вашето правителство? Вие – българите. Вие гласувате. Говорила съм с младежи вчера. Попитах ги - какво искат. Те ми казаха - искаме нашият глас да се чува. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува преди да се вземе едно решение”, отговори зам.-председателят на ЕК.

На срещата присъстват и представители на протеста срещу кабинета “Орешарски”.

Очаква се да бъдат обсъдени въпроси за икономическата криза и въздействието ú върху ежедневието на хората, за правата на гражданите на Европейския съюз и за бъдещето на съюза.

Целта на дискусията е да бъде улеснена Еврокомисията при изготвянето на плановете за бъдещи реформи на съюза и предстоящи промени на договорите, както и при бъдещи законодателни инициативи.

"Днес в София симпатиите ми са отправени към българските граждани, които протестират срещу корупцията", написа в Туитър профила си Рединг минути след началото на срещата.

В отговор на изказване от залата, че Еврокомисията може да бъде солидарна с протестите, като контролира харченето на еврофондовете и не допуска корупционното им разпределяне сред фирми и кръг медии, Рединг каза: "може да се наложи наши експерти да направят проверка и дори да се изтегли някой от еврофондовете. Но едно не можем да направим - да подменим вашето правителство". 

Ерокомисията има право чрез председателя си да помоли министър или комисар да подаде оставка, но не може да поиска оставка на цяло правителство, подчерта Рединг.

Видеозапис от срещата можете да видите тук

Watch live streaming video from politikatnet at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!