Новите десни: Актуализацията на бюджета обслужва мафията

OFFNews 21 юли 2013 в 16:36 1892 6

Актуализацията на бюджета е в ущърб на държавата, категорични са новите десни
Актуализацията на бюджета е в ущърб на държавата, категорични са новите десни

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелстват единствено мафията и олигархията.

За това алармираха на пресконференция представителите на партиите в Реформаторския блок.

Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана в понеделник от Министерски съвет.

Според новите десни в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва.

Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи, заяви Димитър Бъчваров от ДСБ.

По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.

Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса, коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица.

Това ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са, коментира Мартин Димитров от "Синьо единство".

По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия.

Кънев обясни, че изчисленията на новите десни сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите.

Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домучиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с новите десни, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор.

По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв.

Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер, посочи още Зеленогорски.

На този етап не мислим, че нещо се е променило, и не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието, заключи той.

Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията - нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години, заяви Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови