Алексей Петров на бял кон в ДАНС

19 юли 2013 в 10:20 13684 39

Владимир Писанчев полага клетва пред Народното събрание като председател на ДАНС. Снимка: Булфото
Владимир Писанчев полага клетва пред Народното събрание като председател на ДАНС. Снимка: Булфото

Човек на Алексей Петров оглави Държавната агенция "Национална сигурност".

Станалият известен с разработката "Галерия" Владимир Писанчев  бе предложен от премиера Пламен Орешарски и избран днес от парламента със 104 гласа "за", 1 "против" и 14 "въздържал се".

Крехкият кворум от 122-ма души бе осигурен от депутатите на "Атака", които на предишния вот, който постави на поста Делян Пеевски, отсъстваха от залата, а после обвиниха ГЕРБ за скандалния избор.

"Г-н Писанчев от първите години на своя стаж е работил в системата на МВР - от инспектор, през началник на сектор, началник на отдел и директор. След 2008 г. е неизменно служител на ДАНС, като там също е заемал ръководни длъжности.  Направих интервюта с няколко кандидата за поста. Изборът ми към вътрешен човек в системата е мотивиран до голяма степен от високата обществена чувствителност към тази длъжност. Предложението ми е в насока запазване на статуквото". С тези думи премиерът Орешарски представи своята номинация.

Министър-председателят изрази надежда, че Писанчев ще се справи с "огромната отговорност на тази позиция". Според Орешарски основен критерий за работата на шефа на ДАНС е степента на сътрудничество с приходните агенции и подобряване събираемостта на приходите.

Самият Писанчев пък обяви, че ще се бори с икономическата криза, за да подпомогне раждаемостта.

"Основният проблем е икономическата криза. Лошите условия за малкия и среден бизнес водят до намаляване на раждаемостта, те намаляват доверието на хората, че държавата е способна да защити интереса им. Основен приоритет ще бъде борбата с икономическите престъпления", каза Писанчев. Той посочи, че ДАНС ще работи срещу опасностите от световния тероризъм и подчерта, че след вчерашната годишнина от атентата в Бургас той самият си е извадил поуки.

Напрежението явно дойде в повече на  Писанчев, който се обърка и нарече бомбената атака от 18 юли 2012 г. "атентата в Сараево". Малко по-късно в речта си той коментира, че процедурата по трансформацията на ГДБОП трябва да приключи до "1913 г."

 

Разисквания

За да не повторят ситуацията от 14 юни, когато депутатите бяха обвинени, че са гласували избора на Делян Пеевски за поста без никакви разисквания, днес народните представители се отдадоха на повече от час обсъждания.

Преди гласуването за Писанчев червеният депутат Димитър Дъбов коментира, че прозрачността на процедурата по избора му е прецедент в историята на България.

"Обществото е свръхчувствително по тази тема. НС отново понесе обвинение в задкулисие, че не зачита желанието на суверена за прозрачност и отчетност", каза Дъбов. Той коментира още, че досега хората не са проявявали никакъв интерес към личните и професионални качества на председателите на ДАНС.

По думите на Дъбов по време на изслушванията червеният лидер Станишев в попитал Писанчев за скандала "Галерия" и новият шеф на ДАНС "е дал обяснения, които са поставили извън съмнение името му".

Недоверие в кандидатурата на Писанчев изрази червеният депутат Георги Кадиев. Той подчерта, че Писанчев най-вероятно покрива професионалните изисквания за поста, но не отговаря на етичните стандарти заради участието си в скандала "Галерия".

Депутатите от "Атака" пък успяха да вмъкнат търканията си с Валери Симеонов дори в дебата по избора на шеф на ДАНС. Зам.-председателят на националистите Десислав Чуколов изтъкна, че Писанчев трябва да има доблестта да се изправи срещу президента Росен Плевнелиев, който по думите му има "международни икономически зависимости".

В дискусията се включи и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той използва случая, за да призова ДАНС "най-накрая да се отвори са представителите на етническите малцинства".

 

Предистория

Номинацията на Писанчев бе официално внесена в деловодството на парламента вчера. По график изборът на шеф на ДАНС трябваше да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание вчера, но от Министерски съвет не бяха внесли кандидатурата му.

Другият кандидат за поста бе Недялко Недялков. Във вторник в парламента се проведе изслушване на двамата номинирани. Те изложиха сходни концепции за развитието на ДАНС. Владимир Писанчев обяви, че основен приоритет ще бъде доброто функциониране на агенцията въпреки тежката икономическа криза.

Владимир Писанчев в момента е изпълняващ длъжността шеф на ДАНС. Той стана известен покрай скандала около акцията “Галерия” на ДАНС от 2008 г. Агенцията беше събирала неправомерно информация за фирми, медии и дори депутати. Освен със скандала "Галерия", Писанчев се свързва и с името на Алексей Петров.

В четвъртък премиерът Орешарски посочи, че е направил избора си, защото Писанчев се отличава с качествата си сред всички други възможни кандидата за поста.

Министър-председателят обаче подчерта, че очаква изборът на Писанчев също да породи обществено недоволство. Предишният опит на кабинета да назначи председател на ДАНС бе на 14 юни, когато за поста бе гласуван Делян Пеевски. Скандалният избор разбуни обществените духове и стана причина за масови антиправителствени протести, които продължават и днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews