БСП иска забрана на протестите. Фандъкова: Няма да стане

Нели Чолашка 18 юли 2013 в 12:28 7231 35

Централата на БСП на
Централата на БСП на "Позитано" 20. Снимка: БГНЕС

Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) се опита да окаже натиск над кмета на София Йорданка Фандъкова да ограничи протестите до определени, предварително обявени маршрути. Тя категорично се противопостави.

БСП искат кметът на София да приложи чл. 13 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да прекрати нерегламентираните протести и да наложи глоби, каза за OFFNews шефката на групата на БСП Милка Христова.

Тя определи обяснението на Фандъкова, че протестите са спонтанни като тези през февруари като неадекватно.

За да окажат още по-силен натиск, от БСП организираха баби на протест пред общината. Възрастните, предвождани от червения депутат и бивш общински съветник Борис Цветков, обясняват на журналистите, че София била на всички и протестиращите нямали право да я окупират, а стоейки на "Московска", те изразявали своя граждански протест.

„Така, както не забранявам протестите срещу мен включително, въпреки нарушението при неговата организация, така няма да забраня и другите протести”, категорична бе Фандъкова по повод атаките и опитите за натиск срещу нея.

По-късно, когато видяха, че акцията им няма да успее, от БСП смекчиха исканията си - не искали забрана, а "повече ред", по думите на Милка Христова.

"За мен е пределно ясно защо групата на БСП иска да спрат протестите и защо не поставиха този въпрос през зимата. 

София е столица на демократична държава, държава на Европейския съюз и сме длъжни да осигурим възможност на всички граждани да изразяват мирно своята гражданска позиция, включително, когато те  са събрани спонтанно, какъвто е случаят на големите протести, които се провеждат повече от месец", коментира на свой ред кметът Фандъкова.

Тя призова колегите си от БСП да чуят исканията на протестиращите, да водят диалог с тях, а не да се опитват да забраняват протестите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!