Гери Червенкова: Жертва съм на абсурд, дано държавата ме подкрепи

Елица Мартинова 15 юли 2013 в 08:11 4421 8

Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов
Гергана Червенкова Снимка: Сергей Антонов

„Въвлечена съм в някакъв абсурд, който не може да бъде обяснен логично. Апелът ми към българското правителство е да застане зад мен като български гражданин за подкрепа.“ Това заяви пред БГНЕС Гергана Червенкова – майката на две деца, заплашена от есктрадиране заради обвинения, че е организатор на българо-американска престъпна група.

Жената изрази надежда, че българският съд ще откаже да я предаде на американските власти. Тя обаче подчерта, че проблемите й не се свеждат единствено до екстрадиционното производство.

Софийският апелативен съд ще се произнесе по случая с Гери Червенкова на 19 юли. Тогава ще стане ясно дали тя ще бъде предадена на американските власти. Екстрадицията е допусната по три от шест обвинения – разпространение на наркотици, заговор за разпространение на наркотици и пране на пари.

Гергана е работила като финансов мениджър в търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД”.

Служебните й задължения включвали да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби.

На практика тя не е била ангажирана в продажбата на лекарствата. Въпреки това бившият вътрешен министър Цветан Цветанов посочи българката като глава на организираната престъпна група, а задържането й станало след добро сътрудничество между българските и американските власти.

Случаят с Гери Червенкова предизвика широка обществена реакция. През последните месеци в столицата редовно се провеждат протести в подкрепа на българката, застрашена от екстрадиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!